ANALIZA | Ciklona koja je otišla u Njemačku Delnicama donijela 202 mm kiše

Za nama je jedna od najjačih promjena vremena ove godine, lako moguće i najjača, a može se reći da ovakvih i sličnih promjena nije bilo baš previše u povijesti mjerenja.

Njen utjecaj počeo je još tijekom petka kada se Alpama približio frontalni poremećaj. Ispred njega je pritjecao vlažan i nestabilan zrak pa su stigli oblaci, a s njima i kiša koje je lokalno palo i preko 30 mm.

U subotu se na području zapadnog Sredozemlja stvorila ciklona koja je jačala, no problem je bio što se zadržavala zapadnije od Genovskog zaljeva, zbog čega su oborine u subotu dobrim dijelom izostale, što nije bilo u skladu s najavama prognostičkih modela.

Izduženi centar ciklone otkriva da se visinski centar nije nalazio na istom položaju već osjetno zapadnije, zbog čega su i izostale obilnije oborine. Tako na mjerenjima u nedjelju u 7 sati, na službenim postajama samo su Parg i Crni Lug imali izmjerenu kišu, i to manju količinu, drugdje čak ni u tragovima.

S jačanjem ciklone, jačalo je i jugo, a brza visinska struja nije dozvoljava oborinama zadržavanje, što je i rezultiralo izostankom kiše u većoj mjeri.

U nedjelju je i kiša došla do izražaja, jer se visinski centar ciklone pomaknuo u Sredozemlje.

Jugo je i u Rijeci tijekom većeg dijela nedjelje bilo jako te su zabilježeni i značajniji valovi. Navečer se prolazno smirilo pa su se stvorili i uvjeti za obilniju kišu.

To se osobito vidjelo na službenim mjerenjima u ponedjeljak u 7 sati, kada je u Delnicama izmjerena rekordna dnevna količina kiše od 156 mm.

S produbljavanjem ciklone u ponedjeljak (najniži tlak u centru 979 hPa), jugo je ponovno ojačalo i počelo stvarati velike teškoće. Vrhunac je bio u ponedjeljak navečer kada je s frontom stigao i jači oborinski val koji smo ranije tijekom ponedjeljka i najavili.

U ponedjeljak sredinom dana, ciklona je bilježila vrlo nizak tlak, ali je i dalje bila zapadnije od Genovskog zaljeva i situacije povoljne za ekstremne oborine.

Tijekom ponedjeljka, došlo je čak i do prolaznog razvedravanja, no fronta je tek trebala stići navečer

I stigla je te se obrušila velikom žestinom donoseći lokalno obilnije pljuskove, olujno jugo te plimu i valove. Poplavljeni su gotovo svi dijelovi obale i otoka, a jugo je počinilo i zamjetniju materijalnu štetu.

Lokalno je od 22 sata do ponoći palo preko 50 mm kiše, osobito u zaleđu Rijeke, a od ponoći je još lokalno palo 20-ak mm.

Rezime
Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, najviše kiše u PGŽ od ciklone su dobile Delnice, 202 mm. Slijede Crni Lug sa 177, Parg 115, 79 Rab, 74 Rijeka i Mali Lošinj, 69 riječki aerodrom, 54 Kukuljanovo, 53 Krk i 48 Bakar.
Kao što se može vidjeti, najave od 300 ili 400 mm kiše, nisu se ostvarile, prvenstveno iz činjenice što se ciklona nalazila zapadno od Genovskog zaljeva, gdje je boravila dva dana, a zatim se u ponedjeljak navečer nošena mlaznom strujom premjestila u Njemačku, što je atipična putanja ciklone. Uobičajeno je premještanje u Jadran ili na jug Italije.
Nije izostala obilna kiša, ali ekstrem je izostao, što je i dobro, imajući u vidu koliko je snažno jugo puhalo, čak i u Rijeci u ponedjeljak navečer.
Svejedno su Delnice došle do rekorda, a u Bakru je izmjerena rekordna razina mora još od 1929. godine.

Zapravo cijeli Jadran je ova ciklona poprilično pogodila, naročito vjetrom i olujnim usporom koji je počinio znatnu materijalnu štetu. Službeno je najjači udar izmjeren na dalmatinskim otocima, a prelazio je 140 km/h, dok je neslužbeno na šibenskom području izmjereno 189 km/h.

Obilnije kiše bilo je, mjestimice i u unutrašnjosti zemlje, i do 60 mm.

Osim u Hrvatskoj, ciklona je pogodila i niz susjednih zemalja. Najteže je bilo u Italiji gdje je u nevremenu smrtno stradalo najmanje 10 osoba. U Sloveniji je u gorju lokalno palo i preko 500 mm kiše, došlo je do porasta vodostaja Drave. Nevremena je bilo i u Austriji.

Ciklona je u konačnici odmaknula skroz do Skandinavije te se vrijeme u potpunosti smirilo pa srijedu obilježava sunce i ugodna toplina.
No, sa zapada ide nova ciklona i nove oborine, ali je već sada izvjesno da neće biti tako dramatično. Obilna kiša je moguća, jer će i strujanja biti sporija, ali će jugo koje bude puhalo biti osjetno slabije. Više detalja uskoro.

Sličan sadržaj