[ANALIZA] Slijedi osjetan pad temperature zraka: U gorju moguć i snijeg

Već je subota na riječkom području i u Gorskom kotaru pokazala kako izgleda osjetno svježiji dan od onih koji su bili praksa prethodnih dana ponudivši najvišu dnevnu temperaturu u Pargu od 12°C, a u Rijeci 16°C, dok su kvarnerski otoci bili osjetno topliji s temperaturom do 20°C.

Zbog približavanja fronte sa sjeverozapada Europe subota je bila vrlo nestabilna, tijekoM dana na riječkom području, u Istri te u Gorskom kotaru, a kasno navečer i na kvarnerskim otocima. Lokalno je pala i obilnija kiša, što se vidi i po službenim podacima DHMZ-a.
Najviše kiše palo je u Delnicama i to 40 mm, slijedi Crni Lug s 34 mm, u Bakru su pala 23 mm, Pargu 21 mm, Rijeci i riječkom aerodromu 16 mm, Rabu 11 mm, a u Malom Lošinju tek 1 mm.
Oborina i naestabilnosti bilo je i drugim krajjevima Hrvatske, a u Zadru je izmjereno 49 mm kiše, dok je istovremeno Zemunik dojavio tek 3 mm, što dovoljno svjedoči o lokalnosti samih oborina.

Pred nedjeljno jutro se i razvedrilo pa je prvi dio dana u PGŽ obilježila bar djelomična vedrina, a zbog sunca se na kvarnerskim otocima ponovno mjeri do 20°C, dok je u gorju ipak oblačnije.

Nedjelja
S odmicanjem poslijepodnevnih sati doći će do jačeg naoblačenja uz mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom, a sa spuštanjem hladne fronte sa sjeverozapada Europe, doći će i do pada temperature zraka posebno na području Gorskog kotara gdje će do kasne večeri uz kišu biti moguća i susnježica, a gorju iznad 1000 metara čak i snijeg uz formiranje tanjeg pokrivača. Nije isključeno da se snijeg nakratko spusti i ispod 1000 metara.
Na Kvarneru će zapuhati umjerena do jaka bura, a lokalno su mogući i olujni udari kao i neverini.

Ponedjeljak će donijeti prolazno smirivanje situacije, ali ne i potpuno jer će na riječkom području i dalje biti mogući pljuskovi kao i u Gorskom kotaru, s time da u gorju osim kiše, može padati i susnježica, iznad 1000 metara i snijeg. Navečer će se oborine ponovno konkretizirati, kao najava onoga što slijedi u utorak.

U utorak će na vrijeme djelovati dolina s hladnom frontom sa sjevera Europe, što će biti pravi zimski raspored sustava na prognostičkim kartama. Kao što se vidi na priloženoj slici, anticiklonalni blok će se uspostaviti na Atlantiku, ali i na sjeveroistoku Europe, dok će spomenuta dolina direktno utjecati na vrijeme uz netipičnu hladnoću za doba godine.
U gorju se većinom očekuju kiša i susnježica, a iznad 1000 metara snijeg (moguć i niže), bit će hladno uz temperaturu do 5°C. Na Kvarneru će biti toplije temperaturno, ali ne i osjetom ugodnosti zbog bure koja će biti umjerena do jaka s olujnim udarima. Temperatura na riječkom području oko 10, južnije do 15°C.

Upravo od utorka ćemo ući u razdoblje netipične hladnoće za doba godine, što smo ranije bili već i najavili kao mogućnost, a ta bi se hladnoća mogla produljiti i do kraja tjedna. Od srijede će biti i vedrije pa će uz uvjete tihog vremena postojati uvjeti za mraz u zaleđu obale te u gorju.

Nešto slično smo imali prošle godine kada nas je hladnoća pogodila krajem travnja. Ove godine uranit će nekih tjedan dana, ali svejedno će stići. Uvjeti za takav raspored sustava ponovno se kriju u atmosferi nad Sjevernim polom, gdje je prisutna anticiklona, zbog koje se omogućava spuštanje hladnoće južnije s frontama.

Analiza situacije na visini od oko 1500 metara iznad Rijeke

Na priloženoj se ansambl prognozi za Rijeku vidi da je period iznadprosječne hladnoće gotovo 100% siguran od 18. do 24. travnja, jer postoji usuglašenost temperaturnih linija, koje gotovo imaju identičnu krivulju. Slično se vidi i za graf oborina. Okomita svijetloplava okomita crta predstavlja razgraničenje između područja veće usuglašenosti prognoze, od onog gdje je prognoza još neizvjesna (raštrkane crte na desnoj strani, kako oborinske tako i temperaturne).

Sličan sadržaj