Uskršnja fronta donijela snijeg gorju višem od 1000 metara, u utorak još jedna uz jaku buru i novi pad temperatura

U nedjelju kasno navečer te u prvim satima ponedjeljka preko naših se krajeva premještala hladna fronta koja je donijela pad temperature uz prolazno jačanje sjeveroistočnjaka, a u gorju iznad 1000 metara pao je i snijeg. Na oko 1500 metara skupilo ga se i desetak centimetara, a službeno, samo ga na Zavižanu ima 18 cm.

Prema službenom podatku DHMZ-a od ponedjeljka u 8h, fronta je donijela oborine posvuda u PGŽ, najviše u Gorskom kotaru gdje se mjerilo od 16 do 28 mm, manje na riječkom području i to od 8 do 14 mm te na kvarnerskim otocima 5 do 15 mm.
U Lici je oborina bilo više, na Plitvičkim jezerima pao je 41 mm kiše, a na jugu Dalmacije još i više – dubrovački aerodrom 48 mm. Od ostalih podataka valja još spomenuti Zavižan s 33 mm te Komižu s 25 te Ogulin s 22 mm kiše.

Fronta se u drugom dijelu noći brzo premještala pa je jutro u PGŽ proteklo u znaku vedrog, ali svježeg ili čak i hladnog vremena. U Pargu je izmjeren 1°C, u Rijeci i riječkom aerodromu 7°C, a Mali Lošinj i Rab imali su također svježih 10°C.
Hladno je bilo i u unutrašnjosti Istre gdje se živa u termometru u Pazinu spustila na 3°C, a slična najniža mjerenja imali su Osijek i Varaždin u kopnenom dijelu Hrvatske.

Ponedjeljak je stabilniji, ne i potpuno sunčan te svježiji, a upravo je prošla fronta donijela to hladnije vrijeme. Lokalno slabe kiše ima u Istri te u Gorskom kotaru. Bura koja je puhala tijekom noći većinom je oslabjela. Unatoč tome, temperature nisu odviše porasle. U Rijeci 15°C, na otocima i do 17°C, a u gorju je tek oko 10°C.

Predah je samo kratkotrajan jer sa sjeverozapada stiže nova dolina s hladnom frontom, oborine, pad temperatura i umjerena do jaka bura s olujnim udarima. O svemu smo već pisali.

Naslovna: Snježnik, Žarko Kukuljan

Pogled na Velebit iz Žunića, Karlo Stipanović
[url=https://postimg.org/image/rmadzhjhv/][img]https://s5.postimg.org/rmadzhjhv/karlo_stipanovi_velebit.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.org/image/wmcfl6eib/][img]https://s5.postimg.org/wmcfl6eib/karlo_stipanovi_2_velebit.jpg[/img][/url]

Radeševo i Snježnik, foto: Žarko Kukuljan
[url=https://postimg.org/image/ct0bsh14j/][img]https://s5.postimg.org/ct0bsh14j/arko_rade_evo.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.org/image/xr6hqk0z7/][img]https://s5.postimg.org/xr6hqk0z7/arko_snje_nik.jpg[/img][/url]

Sličan sadržaj