Australija okružena tropskim sustavima / Suptropske oluje sve učestalije

B_1thXvWIAA9r2f

Oko obala Australije postalo je vrlo živo. Nalaze se čak 3 tropska sustava, od kojih je najjači tropski ciklon Pam. Trenutno se radi o tropskom sustavu 4. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 250 km/h, a kreće se u smjeru Novog Zelanda, od kojeg je ipak dosta udaljen. Modeli vide čak i jačanje na najjaču 5. kategoriju kroz idućih 12 sati,

Proteklih dana podosta je medijskog prostora posvećeno Pam – i to prvenstveno zahvaljujući GFS-u (Global Forecast System) i europskim prognostičkim modelima koji za Pam krajem tjedna predviđaju predviđaju jakost pete kategorije s tlakom zraka u centru ciklone od 880 hPa.

Ako se ove prognoze obistine, Pam bi mogla postati najjači tropski ciklon ikad zabilježen.
Međutim, neki pouzdanjiji modeli poput NHC-a (National Hurricane Centre) i HWRF-a (Hurricane Weather Research and Forecasting model) imaju nešto blaže prognoze. Previđaju tlak zraka u “oku” Pam od 902 hPa, svrstavajući je i dalje u petu kategoriju.

Važno je spomenuti kako je Pam neobično velika tropska ciklona, smještena iznad dubokog dijela Pacifika čija prosječna površinska temperatura ponekad iznosi i iznad 30°C. Smicanje vjetra za Pam je po prilici 20 – 40 km/h. Ukoliko je smicanje vjetra slabo ili umjereno, latentna se toplina isparene tople i vlažne zračne mase ispušta što pospješuje vertikalni rast iste. Takve karakteristike čine Pam izuzetno snažnim sustavom na velikom području koje pokriva. Srećom, Pam će zaobići naseljena mjesta. Jedino bi otočje Vanuatu (zapadno od Fidžija) moglo biti zahvaćeno zapadnim strujanjem upozoravaju meteorolozi.

Osim Pam koja je zauzela najveću pažnju, istočno od sjeverne obale Australije kreće se ciklon Nathan. Radi se o sustavu snage tropske oluje, čija je stalna brzina vjetra 100 km/h. Kreće se u smjeru istoka tako da dodirektnog udara na kopno ne bi trebalo doći.

Na zapadnoj obali nalazi se pak snažni tropski ciklon Olwyn koji samo što nije ušao nad kopno zapadnog dijela Australije, a potom će nastaviti svoje kretanje u smjeru juga, zapadnom obalom.

Ali ni tu nije kraj tropskoj aktivnosti, zapadnim Pacifikom kreće se tropska oluja Bavi, ali je još prerano za bilo kakve prognoze.

Znanstvenici pomno proučavaju i rijetku suptropsku depresiju (s nekim tropskim obilježjima) koja se pojavila u područjima južnog Atlantika uz obalu Brazila. Naime, suptropskom depresijom nazivamo suptropsku ciklonu čiji vjetrovi postižu brzine manje od 63 km/h. Ta neimenovana ciklona s tlakom zraka u centru od 1008 hPa ima umjerenu količinu grmljavinske aktivnosti na svojoj istočnoj strani, podalje od centra horizontalne cirkulacije zraka. Površinska temperatura mora nad tim područjem je 27°C, što je 0.5°C iznad prosjeka, a zadovoljava temperaturni uvjet za nastanak tropske oluje. Do petka ova bi se suptropska depresija trebala odmaknuti nad prostor s hladnijom oceanskom vodom, što smanjuje njene mogućnosti da poprimi tropske osobine.

BNHC (Brazilian Navy and Hydrographic Centre)  nema praksu nazivanja ovakvih suptropskih oluja, što nam dodatno potvrđuje njihovu rijetkost. Ako se ova suptropska depresija razvije u pravi uragan, BNHC je za nju pripremio ime Cari. Usporedbe radi, spomenut ćemo da je naveliko znani uragan Catarina iz 2004., bila jedna od rijetkih suptropskih oluja koja se uspjela razviti u uragan razorne snage.

Atmosferski fizičari se oko jedne činjenice nedvojbeno slažu – klimatske promjene koje utječu na povećanje temperature oceana povećati će šanse za učestalije nastanke ovakvih suptropskih oluja. No smicanje vjetra, koje je relativno slabo na ovim područjima i dalje će biti veliki inhibitor za nastanak ovakvih formacija.

Sličan sadržaj