Bablje ljeto | Indijansko ljeto | Iznadprosječno toplo je, ali ne i rekordno

Ilustracija

Ovih dana smo svjedoci iznadprosječne topline, u srcu klimatološke jeseni. Toplina će potrajati još (barem) 10-ak dana. Reći će jedni da je riječ o tzv. babljem ljetu, a drugi da je riječ o tzv. indijanskom ljetu.

Pojam “bablje ljeto” se javlja u većem dijelu Europe, te postoji više teorija porijekla ovog pojma. Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba = stara žena, vještica). U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje ljeto”, ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su “Miholjsko ljeto” i “Martinjsko ljeto”. Bablje ljeto je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni.

Jučer u 14 sati Rijeka je mjerila 24,2°C, što je još uvijek daleko od rekorda za mjesec listopad. Na riječkom području temperaturni rekord u listopadu izmjeren je 1956. godine, 1. listopada, kada je u Rijeci dnevna temperatura zraka bila čak 28,8°C. Prošle godine, u razdoblju između 13. i 19. listopada, dnevne temperature zraka na riječkom području kretale su se između 22 i 24 stupnja (slično kao i ove godine).
– Znači i lani je u ovo doba godine bilo toplije od prosjeka. Postoje posebnosti, ali nije svaka godina rekord – kaže Ivan Novak za Novi list. Inače, sredinom listopada do sada je najviša izmjerena temperatura zraka u Rijeci iznosila 28,3 stupnja, a izmjerena je 14. listopada 2000. godine.

Traje li “bablje” ljeto, ili pak “indijansko” ljeto, varljiv kratkotrajni period sunčana vremena tijekom jeseni, kad zima može iznenada stići, odabir prepuštamo vama.

 

Sličan sadržaj