Broj poginulih u poplavama u Srbiji popeo se na 5, u BiH se izlila rijeka Bosna

Izlila-se-rijeka-Bosna-Ljudi-na-krovovima-cekaju-pomoc_ca_large
Foto: Klix.ba

Zbog velikih poplava i obilnih padalina Vlada Srbije proglasila je izvanredno stanje u cijeloj zemlji.
Poplave u Srbiji odnijele su, za sada, pet života, stradao je vatrogasac – spasilac kod gradića Topola, jedna osoba utopila se u beogradskom prigradskom naselju Umčari, jedna u Novom Sadu, a dvije starije osobe u Lajkovcu.
Nevrijeme praćeno jakim vjetrom, koji je nalikovao na tornado, porušilo je dvadesetak kuća i u selu Mlačište, nabujale rijeke nose mostove, potopljen je dio Ibarske magistrale, obustavljen željeznički promet na liniji Beograd – Bar, a evakuira se na stotine domaćinstava.
Prema izvješćima više od 100.000 domaćinstava je bez struje, stanje je kritično u svim mjestima u blizini riječnih korita jer bujice odnose zaštitne bedeme, a ugrožena su i izvorišta tako da se se voda u mnogim područjima ne smije koristiti za piće. U više od 400 škola ne održava se nastava.
Iz gotovo svih srbijanskih gradova stižu alarmantne vijesti jer je nivo rijeka sve viši, a bujice nose sve ispred sebe. Kiša ne prestaje a u naredna 24h i dalje se najavljuju obilne padaline.
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je ovo najveća katastrofa koja se ne pamti u povijesti Srbije. On je naveo da su spasioci sinoć manji broj ljudi morali silom izvoditi iz kuća i zamolio građane da se pridržavaju uputa nadležnih službi prilikom evakuacije.

Rijeka Bosna izlila se u četvrtak doslovno u središta gradova Zavidovića i Maglaja koji su potpuno paralizirani, stanovnici na višim katovima i krovovima kuća i zgrada u neizvjesnosti iščekuju pomoć, a nepoznata je sudbina više radnika, izvješćuju mediji u BiH.
Voda ulazi u domove mještana na području Maglaja koji očekuju helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih područja.
Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić u dramatičnom razgovoru je rekao da rijeka Bosna teče gradom. Po njegovim riječima, razina vode koja se izlila po cijelom Maglaju i okolici doseže dva metra te je iznad prometnih znakova, dok se automobili uopće ne vide. Maglaj je od sinoć ostao bez struje.
U Zavidovićima je stanje također alarmantno. Nabujala Bosna je potpuno odnijela pješački most. I u tome gradu su poplavljeni brojni stambeni i gospodarski objekti, kao i poljoprivredne površine. Više obitelji je evakuirano iz ugroženih područja. Struje nema u većem dijelu grada.
Vlasti u BiH odobrile su hitno angažiranje Oružanih snaga BiH kako bi pomogli ljudima u poplavljenim područjima. Veći dio Bosne je ugrožen poplavama.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je u poslijepodnevnim satima proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih kiša koja su u proteklih 48 sati prouzročile izlijevanje rijeka i poplave diljem BiH.
Ova je odluka donesena na izvanrednoj telefonskoj sjednici uz nalog službi civilne zaštite da poduzme sve potrebne mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu i pokušale spasiti poplavljene kuće i proizvodni pogoni.
Iz proračunskih rezervi izdvojeno je milijun eura kako bi se pokrili početni troškovi operacija pomoći i spašavanja.
Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.
Prema dostupnim informacijama u poslijepodnevnim satima najteže stanje bilo je upravo u Doboju te u Maglaju u središnjoj Bosni.
Oba ta grada praktično su odsječena od svijeta jer je voda poplavila sve pristupne prometnice, a komunikacija je moguća jedino čamcima.
Glasnogovornica službe civilne zaštite Republike Srpske Branka Klarić kazala je kako je u nekim dijelovima Doboja voda prodrla do drugog kata obiteljskih kuća. Policija RS u Doboj je čak uputila jednu ronilačku ekipu kako bi pomogla evakuaciju ugroženih civila.
Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu prometnicu koja od granice s Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo.
Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički promet sjeverno od Sarajeva pa je zbog toga otkazan i redoviti međunarodni vlak za Zagreb.
Nabujala rijeka Bosna počela se izlijevati iz korita i na području Zenice gdje je počela plaviti kuće u prigradskim naseljima.
Izvješća o poplavama stižu i iz Lašvanske doline gdje su posebice ugroženi Dolac kod Travnika i Turbe. Iznimno teško je stanje i u Tuzlanskoj županiji gdje su poplavljene gotovo sve općine. Na području Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni voda je, prema tvrdnjama iz izvora civilne zaštite, ugrozila više od tri tisuće kuća.
Iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je tijekom dana helikopterima oružanih snaga evakuirano najmanje 13 civila čije je kuće okružila voda.
Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) (HINA)

Sličan sadržaj