Poplave i vjetar u unutrašnjosti Hrvatske / Proglašene elementarne nepogode u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji

vjetar_osijek7_150514
Osijek, Foto: Vlado Kos / Cropix

Olujno nevrijeme koje je u srijedu pogodilo Osijek, gdje je u 24 sata palo čak 47 litara kiše po četvornome metru, nastavilo se i tijekom četvrtka, a kiša će po vremenskoj prognozi, uz snažan vjetar padati i tijekom petka.
U Retfali je stablo palo na tramvajsku prugu, zbog čega je bio prekinut tramvajski promet.

Snažno nevrijeme srušilo je cijeli krov sa zgrade u kojoj se nalazi sjedište Grada Novog Marofa.
Krov je pao na pet automobila, a oštećena je i jedna obližnja zgrada.
Nitko uslijed ovoga nije ozlijeđen.

Zbog velike količine kiše 3. i 4. svibnja, kada je palo više od 100 litara po četvornome metru uz jak vjetar i tuču, koja je uzrokovala poplave i veliku štetu u Osječko-baranjskoj županiji, župan Vladimir Šišljagić proglasio je 12. svibnja elementarnu nepogodu za gradove Belišće, Đakovo i Našice te za općine Bilje, Čepin, Đurđenovac, Gorjane, Košku, Magadenovac, Podravsku Moslavinu, Popovac, Punitovce, Strizivojnu, Viljevo, Vladislavce i Vuku.
Na tim je područjima na 26.105 hektara poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada, ribnjacima te gospodarskim i stambenim zgradama šteta veća od 30 posto. Po prvim procjenama, šteta je 84,6 milijuna kuna, a konačni iznos znat će se nakon obrade prikupljenih podataka.
Župan Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu i za općinu Čeminac u Baranji zbog tuče koja je 1. svibnja pogodila dio te općine – neselja Grabovac, Čeminac i Kozarac te uzrokovala štetu na dugogodišnjim nasadima fizičkih i pravnih osoba. Po prvom priopćenju Općinskog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, u općini Čemincu štetu je na 36 haktara pretrpjelo 59.180 stabala jabuka, šljiva i višanja koje su oštećene od 30 do 100 posto. Na tom je području procijenjena šteta na 1,8 milijuna kuna.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje te županije zbog velikih količina kiše i vode na poljoprivrednim površinama u općinama Drenovcima, Gunji, Vrbanji, Nijemcima i u gradu Iloku.
Odluku o proglašenju elementarne nepogode župan Galić donio je u skladu s prijedlogom Županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, priopćila je županija.
Poplavljene su poljoprivredne površine u Vukovarsko-srijemskoj županiji obišli zamjenici župana Željko Cirba i Zdravko Kselić, predstojnik ureda župana Marinko Beljo te predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić.
Po podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u posljednja 24 sata na području mjerne stanice Gradišta, nedaleko od Županje, palo je 51,6 litara kiše po četvornome metru.
Kako kiša u Slavoniji neprekidno pada već nekoliko dana, a tlo još nije upilo kišu koja je u velikim količinama pala prije petnaestak dana, poplavljeni su usjevi mnogih ratara. (HINA)

Sličan sadržaj