Brza i žestoka: Proljetna fronta (03.02.16.) potopila Rijeku sa 77 mm kiše. U Delnicama palo 20 cm snijega

12666423_1007867699269676_541082523_n

Izražena promjena vremena koju smo u nekoliko navrata najavljivali, do punog je izražaja došla u srijedu, u večernjim satima. Donijela ga je za ovo doba godine netipična hladna fronta koja se spustila sa sjevera Europe, u sklopu izraženog ciklonalnog vrtloga nad Skandinavijom.

Ranije tijekom dana ništa nije upućivalo na dinamičan razvoj događaja. Prevladavalo je pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, uz dotok toplijeg zraka po visini. Možemo reći tipično predfrontalno vrijeme.

Prve naznake zahladnjenja započele su oko 17h na području sjeverne Hrvatske, gdje je temperatura na tamošnjim postajama započela naglo padati. U 18h frontalna pruga protezala se od granice Slovenije i Austrije sve do sjevera Hrvatske, a do 18:30 zahladnjenje je bilo započelo i na zagrebačkom području.

Do 19h kiša je postajala sve češća, posebno na riječkom području, a sa zahladnjenjem u najvišem gorju počeo je padati snijeg. Glavnina ove brze promjene na riječkom području trajala je od 19 do 21:30h, kada se na Rijeku, (posebno centar i zapad) sručilo jako grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnom tučom koja je čak i zabijelila dijelove grada, dok je centar bio potopljen. Nevrijeme je izazvavalo probleme u prometu i poplave poslovnih i stambenih prostora, zbog čega su na teren izašli i vatrogasci. Uz ubrzani pad temperatura zraka (i 5°C u pola sata), na najvišim predjelima Grada padao je i snijeg, ali samo dok temperatura nije počela ponovno rasti.
Naime, uobičajeno je kod ovakvih fronti da prije njih raste temperatura, za njihovog prolaska pada, a nakon prolaska ponovno raste.
Jačih grmljavinskih nestabilnosti praćenih tučom bilo je i drugdje na Kvarneru, na automatskoj postaji u Crikvenici izmjereno je 30 mm kiše.

S prolaskom fronte zapuhala je i bura te tramontana pa je na istoku grada zabilježen i olujni udar vjetra od 22 m/s, a poteškoće su počele i duž istočnog priobalja te na dionici autoceste A6.
Nakon 21:30 nevrijeme je na riječkom području počelo jenjavati, a fronta se premještala prema jugu Kvarnera donoseći grmljavinske pljuskove i pojavu tuče.
U Gorskom kotaru po početku zahladnjenja kiša je brzo prelazila u snijeg, a dolazilo je i do pojave grmljavine.

Drugi dio noći na četvrtak i četvrtak ujutro donijeli su smirivanje vremena i djelomično razvedravanje, a prema podacima od 7h na službenim postajama Kvarnera i Gorske Hrvatske, izmjerene su sljedeće količine oborina. Apsolutni vođa je Rijeka sa 77.3 mm oborine, slijedi Parg s 32.9 mm, Bakar 30 mm, Delnice 29 mm, Senj i Zavižan 25 mm, Kukuljanovo 21 mm, Krk 19 mm, Mali Lošinj 16 mm, Rab 11 mm te Gospić 8.5 mm.
Nigdje kiše nije palo kao u Rijeci, i to 30 mm više nego na drugoj postaji, a posebno je impozantna razlika na samom riječkom području, gdje postaje Bakar i Kukuljanovo imaju duplo ili skoro troduplo manje izmjerene kiše u odnosu na Rijeku.
Rijeka je ovime dobila već više od pola oborinskog prosjeka za veljaču.

Fronta nije oborinama zaobišla ni ostatak Hrvatske, iako se radi uglavnom o osjetno manjim količinama nego u Rijeci. 21 mm pao je u Ogulinu i Karlovcu, 20 mm u Bednji, dok je u Poreču izmjereno 31 mm kiše. Slavonija je oborina dobila najmanje, uglavnom manje od 10 mm.

Palo je mjestimice i dosta snijega. Parg mjeri 20 cm, Zavižan 18 cm, Delnice 17 cm, Crni Lug 7 cm, Gospić 3 cm te Otočac 1 cm snijega. Ovome ćemo pridodati i izvještaj s Platka gdje je palo 10 cm snijega, ali ta količina nije dovoljna za normalan rad skijališta.
Snijeg je sinoć padao i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u višim predjelima središnje Hrvatske pa je jutros na Sljemenu izmjereno 9 cm, a u Slunju i Karlovcu po 1 cm.

Nakon fronte, vrijeme je pretežno ili djelomice sunčano, vjetar je uglavnom oslabio, a prema informacijama iz HAK-a, glavnina bure je na jugu Hrvatske, zbog čega nije teško zaključiti gdje se fronta nalazi.
Zahladnjenje je pred nekoliko sati stiglo i do Dalmacije. Kiša i pljuskovi s grmljavinom obilježili su dolazak fronte, a lokalno je palo i preko 50 mm kiše. Temperatura se spustila 5 do 10°C, što znači da su planine dobile i snijeg, a bilo ga je i na najvišem vrhu Brača, Vidovoj gori.

Sve u svemu, jedan od događaja za pamćenje. Ne događa se baš često da Rijeku pogodi izrazito grmljavinsko nevrijeme uz veću količinu kiše, tuču pa čak i snijeg i to sve u nešto više od 2h, a radilo se “tek” o hladnoj fronti.
Ovakvi prodori hladnog zraka tipičniji su za rano proljeće nego za sredinu zime, što još jednom potvrđuje da smo bili svjedoci rijetkom meteorološkom događaju.

Slijedi koji dan ljepšeg vremena, a kiša se vraća već u – nedjelju.

Naslovna: Rijeka, foto: Dražen Suvić

Početak jačih oborina praćenih grmljavinom, nakon 19h; ARSO

Rijeka (Kantrida), foto: Denis Flego

Platak; Platak.com

Osjetan pad temperature nakon 20:45 na postaji Rijeka, Pehlin; Pljusak.com i RIMETEO

Fužine, foto: Simon Širola

Rijeka (Pehlin), foto: Sabina Sekirnik

Odmorište Vrata Jadrana, foto: Mauro Licul

Kastav, foto: Lea Marot

Rijeka, foto: Dražen Suvić

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Brod Moravice, foto: Ana Golik Petrinić

Grobničke Alpe, foto: Žarko Kukuljan

Ivica Tomić/Novi List
RI32 IT gallery embed item

RI32 TI7 gallery embed item

RI32 TI20 gallery embed item

RI32 TI30 gallery embed item

RI32 TI40 gallery embed item

RI32 TI50 gallery embed item

RI32 TI60 gallery embed item

posted image

Sličan sadržaj