Ciklona i ostatku zemlje donijela različite oborine

Osim u PGŽ, o čemu smo već pisali, i preostali krajevi Hrvatske, dobili su cijeli repertoar različitih oborina.

Na sjevernom Jadranu padala je kiša, susnježica, snijeg i ledena kiša, u Gorskom kotaru snijeg, Lici snijeg i ledena kiša, u unutrašnjosti, kiša, susnježica i snijeg, a u Dalmaciji je kiša dominirala obalom i otocima. Bilo je i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom pa i mjestimične pojave tuče. Zaleđe obale imalo je susnježicu i snijeg.

Ovu oborinsku mješavinu donijela je ciklona sa Sredozemlja koja je po visini donosila nešto topliji zrak zbog čega su temperature bile granične, a temperaturni slojevi se miješali.

Gorje je dobilo obilniji pokrivač. U Gorskom kotaaru snijega ima mjestimice i metar, službeno između 80 i 90 cm. U prosjeku pola metra ga je u Lici, s iznimkom Plitvica gdje ga ima i više.

Pokrivač se u četvrtak ujutro mjerio i u mnogim krajevima unutrašnjosti Hrvatske, dok su se milimetri kiše mjerili u Dalmaciji. Prema podatku DHMZ-a od četvrtka u 7 sati, najviše kiše palo je u Makarskoj, i to 52 mm, otkuda su stizali i izvještaji o poplavljenim prometnicama, kao i o odronima na prometnicama.

Uz snijeg, južni dio Like dobio je i kišu koja se ledi, koja je prouzročila velike poteškoće, a dolazilo je i do prekida u opskrbi strujom.

U većinom oblačnom tonu prošao je četvrtak. Prema opisu vremena DHMZ-a od 13h, u zemlji je prevladavalo oblačno vrijeme. Mjestimice slabe kiše u tom terminu bilo je u Dalmaciji, a mjestimice slabe kiše ili slabog snijega u unutrašnjosti.
U PGŽ je također dominirala naoblaka, bez oborina.

Za petak je u najavi promjenjivo vrijeme, na Jadranu je moguća mjestimična kiša, u gorju i snijeg. Mjestimice će u gorju, posebno u Lici postojati mogućnost smrzavanja oborine s podlogom. U unutrašnjosti zemlje većinom će postojati mogućnost za maglu.

Tijekom petka također će biti promjenjivo i nestabilno uz mogućnost slabih oborina, dok će se u subotu i posebno nedjelju vrijeme stabilizirati.
No, s početkom novog tjedna vraćaju se oborine. Više o tome pisat ćemo idućih dana.

Naslovna: Gračac | Silvio Marcus Milanko

Sličan sadržaj