Ciklona uglavnom zaobišla Hrvatsku, vrlo nestabilno oko Otranta

1463875_554475677993190_2079882760_n

Ciklona iz Sredozemlja koja je sjevernom Jadranu donijela buru, a južnom i olujne udare juga, svojim je centrom nad jugom Italije, dok se snažna grmljavinska fronta premješta Jadranom i Jonskim morem u smjeru Albanije i Grčke.

Prema podacima dostupnima s brodova koji upravo prolaze Otrantskim vratima jugo puše stalnom brzinom i do 100 km/h, a udari prelaze tu vrijednost. S odmicanjem ciklone dalje vjetar će slabiti, ali najgore tek slijedi Grčkoj i Albaniji. Zbog sudara tople i hladne zračne mase moguća su izrazita grmljavinska nevremena uz pojavu tuče te je moguća i materijalna šteta. Lokalno može pasti i preko 50 mm kiše.

Kod nas, ovu ciklonu ćemo pamtiti po vjetru i oblacima, dok su još uvijek tijekom četvrtka i dijela petka lokalno moguće grmljavinske nestabilnosti.

Bura je ta koja radi probleme u prometu na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji. Zbog bure, na dionicama Jadranske magistrale (D8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Na automatskim postajama “Pljusak” mreže najjači udar bure zabilježen je na otoku Krku, lokacija Treskavac mjerila je do 24 m/s, dakle olujni udar.

U srednjoj i južnoj Dalmaciji tijekom četvrtka mjereni su olujni udari juga. Postaja Dubrovnik, Petka izmjerila je udar juga od 22 m/s.

Najviše kiše tijekom proteklog dana i noći, sve do 7h ujutro dobila je Dubrovačko-neretvanska županija, a količina kiše nije prelazila 10 mm.

Ostali predjeli Hrvatske uglavnom su dobili ispod 5 mm oborine.

Vjetar će se do subote smiriti, a zatim će uslijediti nekoliko sunčanijih i toplijih dana.

Sličan sadržaj