Čileanci godinama strahuju od velikog potresa

Novi snažan potres magnitude 7,8 po Richteru pogodio je u srijedu navečer sjeverni Čile. Potres je prošao bez većih posljedica, ali Čileanci strahuju da je to nagovještaj novog velikog potresa. Epicentar novog potresa bio je 19 kilometara južno od luke Iquique na dubini od 20 kilometara, navodi američka seizmološka služba. Zasad nema informacija o mogućim novim žrtvama ili većoj materijalnoj šteta. Vlasti su odmah izdale upozorenje na mogući tsunami. Na sjeveru Čilea nalaze se najveći rudnici u zemlji, koji su poznati po prvom svjetskom proizvođaču bakra, koji su ostali neoštećeni. Ta je regija iznimno suhe klime, bogate mineralima i rijetko naseljena.

Čile se nalazi u jednom od najtrusnijih područja svijeta. Godine 1960. zemlju je pogodio potres magnitude 9,5 po Richteru, najsnažniji u modernoj povijesti. Prije četiri godine u potresu magnitude 8,8 i pratećem tsunamiju stradalo je 526 ljudi.

Stanovnici sjevernog Čilea godinama očekuju ” veliki” potres, koji ipak nebi trebao uslijedtit uskoro. Paul Earle, seizmolog iz američkog informacijskog geološkog centra za potrese ističe kako “Potresi u utorak i srijedu nisu bili dovoljno jaki kako bi stvorili pritisak na najkritičnije mjesto u tektonskom rasjedu. Ali ljudi moraju ostati spremni”,

Foto: AFP

Sličan sadržaj