Dogovor o klimi- U New Yorku potpisan međunarodni sporazum koji bi trebao usporiti zagrijavanje planeta

apocalypse-510961_1280
Predstavnici 171 države, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpisali su u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku međunarodni sporazum koji bi trebao usporiti zagrijavanje planeta dogovoren na konferenciji o klimi u Parizu u prosincu prošle godine.

Pariškim sporazumom 195 država obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijeva u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, što znači da svijet treba okrenuti leđa fosilnim gorivima.

Ovo je povijesni trenutak. Nikada prije nije toliko velik broj zemalja potpisao neki međunarodni sporazum u jednom danu, rekao je otvarajući svečanost glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Prethodni rekord postavljen je 1982. kada je 119 zemalja parafiralo UN-ovu konvenciju o pravu mora.

Ban Ki-moon čestitao je svim potpisnicima, a posebno predstavnicima 15 malih, većinom otočnih država koje su ovom prigodom predale i instrumente o ratifikaciji sporazuma, a kojima posebno prijete klimatske promjene. To su Barbados, Belize, Fiji, Granada, Maldivi, Maršalovi Otoci, Mauricijus, Nauru, Paulu, Palestina, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Samoa, Somalija i Tuvalu.

Ban Ki-moon upozorio je da je svijet suočen s rekordnim globalnim temperaturama, rekordno brzim topljenjem ledenjaka i rekordnim razinama CO2 u atmosferi, apelirajući na svjetske čelnike da sporazum stupi na snagu što je moguće prije. Utrkujemo se s vremenom. Vrijeme potrošnje bez snošenja posljedica je završilo, kazao je.

Svjetske čelnike pozvao je da dekarboniziraju svoja gospodarstva i pomognu siromašnim zemljama, ističući da borba protiv klimatskih promjena nije opterećenje nego donosi i mnogobrojne koristi u vidu iskorjenjivanja siromaštva, stvaranja zelenih radnih mjesta, eliminacije gladi, sprječavanja nestabilnosti i poboljšanja života ljudi.

Izvor: hrt

Sličan sadržaj