Drama na pristaništu: Rapski ponton za hidroavione popustio pod jakim jugom

» Prava mala drama odvijala se minula dva dana kod pristaništa za hidroavione tvrtke European Coastal Airlines u Rabu. Pod naletima jakog juga u srijedu oko 14.30 sati raspao se trodijelni ponton uz kojeg pristaju avioni i na kojeg se iskrcavaju putnici. Središnji dio pontona, koji nije usidren, odvojio se od ostatka konstrukcije i vjerojatno bi završio na stijenama da zaposlenici pristaništa nisu pravodobno reagirali. Prema riječima svjedoka, uz Rabljane koji su im priskočili u pomoć, voditeljica pristaništa Emanuela Perić i djelatnici Robert Dumić i Nikola Gušćić skočili su na ponton i spriječili moguće uništenje opreme vrijedne više desetaka tisuća eura.

Budući da je to bilo samo privremeno rješenje, a jugo je nastavilo puhati i jučer, s najavama pojačanja, razmatrana je opcija da se dio pontona, težak 22 tone, priveže na sigurnije mjesto s unutrašnjeg dijela lukobrana. No, s obzirom na nezgodne vremenske uvjete, nije pronađen adekvatan brod i kapetan koji bi riskirali i po jugu teglili ponton. Nakon što je otpala i mogućnost angažmana Rapske plovidbe i jednog od njihovih trajekata za taj posao, središnji dio pontona čvršće je vezan za treći, vanjski dio te će u tom položaju čekati ljepše vrijeme da se krene sa sanacijom.

– Oštećenja nisu velika i nakon što se vrijeme smiri, možemo popraviti ponton u dan ili dva, rekao je Nenad Čuka, direktor proizvodnje šibenske tvrtke Marinetek koja je postavila ponton i čiji su djelatnici jučer došli na Rab započeti sanaciju štete.

O razlozima zbog kojih je do raspadanja pontona došlo može se nagađati, no Rabljani s kojima smo razgovarali kažu da su tako nešto i očekivali jer je pristanište postavljeno na nezgodnu lokaciju, odnosno u dijelu luke koji trpi jake udare vjetra. Da s prvim sljedećim naletom juga ne bi došlo do novih problema, a Rabljani kažu da jugo kod njih zna puhati i znatno jače, ECA će trebati učiniti određene promjene u položaju i konstrukciji pontona. Kako neki sugeriraju, ponton bi trebao biti okrenut prema smjeru iz kojega puše vjetar, da ne trpi bočne udare.

– Pontonske konstrukcije vezane su za dno i između sebe, a na jednom dijelu gdje se spajaju pontoni probijao je val pa je došlo do razdvajanja pontona. S obzirom na vremenske uvjete, redizajnirat ćemo ponton, staviti nove valobrane, pa se ovakve stvari neće moći ponovo dogoditi. Ni ovo se ne bi dogodilo, rekla je glasnogovornica European Coasal Airlinesa Marija Vuletić, spomenuvši još jedan mogući razlog zbog kojeg je došlo do raspadanja pontona, konekciju između pojedinih dijelova.

Bilo kako bilo, ponton je trenutačno van funkcije, središnji dio je vezan za završni i tako će čekati smirenje vremenskih prilika koje se, prema prognozi, idućih dana u Rabu neće bitno mijenjati. I danas se očekuje jak vjetar uz kišu, a nešto bolja je prognoza za vikend.

Izvor: Novi list

Sličan sadržaj