DUGOROČNO: ZA DRUGI VIKEND SNAŽNI HLADNI PRODOR??


Najnoviji izlaz modela GFS, anticiklone oko hladnoće i ciklona koje bi se sa sjevera spustile do Sredozemlja
Ako nas malo bolje poznajete, pratite, znat ćete da nećemo nešto napisati samo da bi nešto napisali i da bi od ovog radili senzaciju. Isto tako znate da ne volimo dugoročna zavirivanja u budućnost, ali u ovom slučaju moramo napraviti iznimku, a vidjet ćete i zašto.

Prognostički modeli, oni najrelevantniji, već neko vrijeme za drugi vikend crtaju pravu zimsku situaciju koja bi možda i malo potrajala. Što je još čudnije, na tako dalek period prilično su usklađeni.
Vide formiranje anticiklonalnog bloka na Atlantiku, ali i anticiklonu na istoku Europe, čime bi ove dvije anticiklone usmjerile hladnoću sa sjevera na šire područje Sredozemlja.
Toplo Sredozemlje potom bi u sudaru s hladnoćom stvorilo ciklonu koja bi se kretala u smjeru Genovski zaljev-srednja Italija-južni Jadran.
Da se ova karta s naslovnice treba ostvariti sutra, to bi značilo obilne snježne oborine Gorskom kotaru, a snijeg bi se spustio i do samog mora, jer hladnoće ne bi nedostajalo, a ni vlage.

Ovako, radi se samo o trendu koji smo zamijetili na kartama, pa zašto vas ne upoznati sa jednom od opcija, jer nije da se sinoć pojavilo.

Sličan sadržaj