DUNAV U PORASTU NIZVODNO OD BUDIMPEŠTE, RASTE I U HRVATSKOJ


Nabujali Dunav nastavio je tijekom noći rasti u Mađarskoj južno od Budimpešte. Razina Dunava u mjestu Tass u ranim jutarnjim satima u utorak bila je na rekordnih 9,08 metara, a u Paksu 8,89 metara. Dalje nizvodno u blizini srbijanske granice vodostaj je narastao na 9,67 u Baji, a u Mohacsu na 9,21.
Kako se vodostaj na sjeveru zemlje smanjio, postrojbe mađarske vojske uključene u obranu od poplava premještene su na jug. Ukupno 1.200 vojnika uz pomoć helikoptera i posebne opreme upućeno je na dionicu Dunava između Dunafoldvara i Mohacsa.
Nakon što je u nedjelju u Budimpešti dosegao razinu između 8,9 i 8,92 metra, Dunav se počeo povlačiti, ali je vodostaj još uvijek 11 centimetara viši od rekordne razine izmjerene 2006. godine.
Dunav danas raste i na gotovo svim mjernim postajama u Hrvatskoj. Prema podacima od 10h, kod Dalja vodostaj iznosi 854 cm, kod Batine 741 cm, kod Iloka 602 cm itd. Iznimka je jedino Vukovar gdje je Dunav u opadanju sa 590 cm.
Kod Batine vrijede izvanredne mjere obrane od poplave (slika), a izvanredno stanje proglašava se kad vodostaj prijeđe 800 cm. U Vukovaru su proglašene redovne mjere obrane od poplave.
S obzirom da Dunav u Mađarskoj i dalje raste za očekivati je da će njegov vodostaj u Hrvatskoj još dodatno rasti.

Tekst: RIMETEO / HINA
Grafika: Voda.hr

Sličan sadržaj