Ekološka katastrofa: Teški metali iz kninske crne jame došli u rijeku Krku (VIDEO)

Samo 500 metara od centra grada, i samo dva kilometra od granice NP Krka, na zemljištu u vlasništvu kninske komunalne službe bez ikakve zaštite ispuštaju fekalije i otpadne vode.

Bez sustava koji bi pročistio otpad, fekalije i sav otpad istječu na parcelu na kojoj se nakon godina gomilanja, stvorila močvara površine preko 3,5 tisuća metara četvornih, prepuna otrovnih teških kovina i policikličnih aromatskih ugljikovodika i fekalija, vrlo neugodnog mirisa, izvor zaraze stanovnicima Knina koje je u posljednje vrijeme zaprijetilo i NP Krki.

Kemijskom analizom uzoraka koju je proveo Institut za medicinska istraživanja u suradnji s Agronomskim fakultetom, dokazano je da je voda koja se izlijeva iz kninske gradske kanalizacije zatrovana teškim kovinama, opasnima za čovjeka i prirodu, koja mogu prouzročiti čak i mutagene poremećaje, te kancerogena oboljenja – kadmijem, živom, olovom, niklom, cinkom, molbidenom i bakrom.

Najopasniji među tim spojevima je kadmij, a njega u kninskoj otvorenoj ‘crnoj jami’ ima u najvećim mogućim količinama. Utjecanje čitave te bare otrova u rječicu Orašicu, pritok Krke, priječi tek jedna brana koja je u posljednje vrijeme počela popuštati.

Izvor: Šibenski portal
Foto: Dnevnik

Sličan sadržaj