El Nino bi mogao dovesti do prekida kalifornijske suše

1997_El_Nino_TOPEX
U četvrtak, Američki nacionalni ured za oceane i atmosferu (NOAA), objavio je službeno da počinju nadzirati efekt El Nino, predviđajući da će Enso (El Niño južna neutralna oscilacija) od milja nazvana La Nada, nastaviti se i u proljetnim mjesecima.

El Niño je globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana.

Kad je prosječna temperatura na površini mora u istočnom Pacifiku 0.5°C ili iznad, tri uzastopna mjeseca, El Niño uvjeti su proglašeni. On onda ima utjecaj na pozicioniranje mlazne struje na sjevernoj hemisferi, koja pak djeluje na vremenske prilike.

Ovo obično znači iznadprosječnu količinu oborina zapadnoj strani Sjeverne Amerike, posebno SAD-a, što bi značilo da će se suša u Kaliforniji, mogl tada prekinuti. Čak 91% ove savezne američke države zahvaćeno je ovom elementarnom nepogodom, a veliki problem predstavlja nestašica pitke vode, do koje dolazi.

Ostvari li se EL Nino na ljeto, prestat će i suša. Jako je nezahvalno prognozirati kada će ovaj efekt početi djelovati, ali predviđa se da će to biti na ljeto ili čak i potkraj godine, ali ni tada šansa nije veća od 50%.

Sličan sadržaj