El Nino dobio nadimak “Godzilla”: Očekuju se poplave i klizišta, oštra zima na sjeveru, blaga na jugu Eu

el_nino_USATodaytube
Ovogodišnji El Nino je već proglašen drugim najjačim otkad se prate njegova kretanja i mogao bi postati jednim od najpotentnijih u posljednjih 65 godina, kažu američki federalni meteorolozi uz upozorenje da su predviđanja o njegovom utjecaju nezahvalna i nesigurna.

“Veliki El Nino ne garantira ništa,” kaže Mike Halper, zamjenik direktora u Centru za predviđanje klime unutar američke Nacionalne administracije za oceane i atmosferu (NOAA) i dodaje da se ne treba unaprijed veseliti potencijalnim kišama koje bi mogle donijeti olakšanje u Kaliforniji koja trpi sušu.

El Nino je u prošlosti donosio obilnu kišu na jugu i istoku SAD-a, a podrazumijeva i nešto blaže zime na sjeveru, odnosno oštrije na jugoistočnom dijelu kontinenta, navodi Business Insider.

No, dok klimatolozi promišljaju o mogućim scenarijima, malotko osporava da je ovogodišnji El Nino na putu da obori rekorde. Oceanograf NASA-e Bill Patzert kaže da satelitska mjerenje pokazuju kako je on snažniji od onog iz 1997.-98. godine, koji je prihvaćen kao jedan od najmoćnijih u modernoj povijesti.

Kako bi ilustrirala potenciju aktualnog El Ninoa, NOAA ga na blogu neslužbeno naizva “Bruce Lee”, dok ga Patzert uspoređuje s Godzillom podsjećajući na poplave, klizišta i druge katastrofe koje donosi fenomen.

Istraživanja pokazuju da El Nino zapravo pogoduje ekonomiji SAD-a smanjujući suše i broj uragana na Atlantiku, ali istovremeno potiče snažnije oluje i tropske ciklone na Pacifiku.

Kako piše BBC, njegov utjecaj na Europu je također nejasan i nepredvidljiv, iako pojedina istraživanja sugeriraju da on podrazumijeva suhe i hladnije zime na sjeveru, a toplije na jugu kontinenta i Mediteranu.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj