Filipini: Obilni pljuskovi, mogućnost poplava

aerial

Kada bismo vas pitali: Koja je najugroženija nacija na svijetu, od strane tropskih sustava, vjerojatno i da ne znate previše, znali biste da su to Filipinci. Svako malo pogodi ih neki tropski sustav, a posljednji koji je ostao u itekakvom sjećanju je supertajfun Yolanda, poznatiji svima kao Haiyan, iz studenog 2013.
Poharao je pola jugoistočne Azije, usmrtio preko 6 tisuća ljudi i počinio materijalnu štetu od blizu dvije milijarde dolara. Najlošije su prošli Filipini.

Ovih dana, kontinuirani tropski pljuskovi natapaju jug zemlje, a slično vrijeme potrajat će i do kraja tjedna.
Lokalno može pasti i do 300 mm kiše, a grad Tacloban može dobiti obilnije pljuskove uz mogućnost poplava. Ovaj grad postao je nažalost popularan upravo po devastaciji koju je prouzročio supertajfun Haiyan.
Ipak, područja pogođena supertajfunom, uglavnom će ostati pošteđena obilnije kiše, jer će se pljuskovi zadržavati južnije.

Već tijekom utorka lokalno je palo i do 200 mm kiše. Male su šanse da ova tropska nestabilnost preraste u tropski sustav, a ako se to i dogodi sustav će biti slab i glavnu prijetnju predstavljat će kiša.

Ovo se sve događa pred sami početak nove sezone tajfuna na zapadnom Pacifiku koja počinje u travnju. Ako se već ne može izbjeći njihov nastanak, poželimo makar da Filipini budu pošteđeni njihovog utjecaja ove sezone, jer su 2013. godine osjetili i više nego dovoljno svu surovost prirode.

Tek statistike radi, svjetska mapa tropske aktivnosti ima i jedan aktivan tropski sustav. Slabi tropski ciklon Mike kreće se otvorenim vodama južnog Pacifika i uskoro bi se trebao raspasti.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Sličan sadržaj