Fizičari uspjeli ‘zaviriti’ u dušu Sunca: Došli do iznenađujućih otkrića

Sunce 685x455

Tijekom istraživanja, fizičari su u jezgri Sunca otkrili neutrine, električno neutralne subatomske čestice slabe interakcije i vrlo male mase za koje se vjeruje da su nastale u procesu fuzije. Njihovi rezultati mogli bi otvoriti jedno do sada ne istraženo područje o životu neutrina i njihovom putu od Sunčeve jezgre do Zemlje.

Istraživanje uz pomoć Borexino instrumenta, jednog od najosjetljivijih detektora neurina, pokopanog na 1,4 kilometara u zemlji, proveli su stručnjaci sa Sveučilišta Massachusetts, piše Daily Mail.

Rezultati njihova istraživanja upućuju na pronalazak neurina, stvorenih proton-proton (PP) fuziji za kojeg je poznato da se odvija u središtu Sunca.

‘PP reakcija prva je u nizu reakcija odgovornih za nastajanje 99% energije Sunca’, objasnio je dr. Andrea Pocar sa Sveučilišta Massachutess.

Solarni neutroni produkt su niklearnih procesa i raspadanja radioaktivnih elemenata tijekom fuzijskih reaksija u jezgri Sunca. Ove čestice emitiraju se u zvijezde brzinom sunčeve svjetlosti te udaraju u Zemlju više od 420 milijardi puta na četvornom metru Zemlje u svakoj sekundi.

Tijekom putovanja prema Zemlji ostaju gotovo ne promjenjene zbog čega ih je iznimno teško razlikovati od tragova ostataka nuklearnih raspadanja običnih materijala.

No uz pomoć Borexino instrumenta, stručnjaci su uočili te otkrili iznimno značajne činjenice.

‘Prema podacima prikuoljenima ovim istraživanjem upoznali smo se sa začetnicima sunčeve energije, najvećeg proizvodnog lanca. Spoznali smo što se zapravo događa u iznimno vrućoj, gustoj, sunčevoj jezgri’, kazao je dr. Pocar.

‘Dok nas svjetlost koje vidimo na površini sunca obasjava već za 8 minuta, da bi se emitirala kao svjetlost, radijaciji iz sunčeve jezgre potrebno je na tisuće godina’, objašnjava Pocar te dodaje ‘ uspoređujući dvije različite vrste solarne energije, kao što su neutrini i svjetlo sa sunčeve površine, došli smo do zaključaka o sunčevoj termodinamičkoj ravnoteži na skali od 100.000 godina.’

‘Možemo reći da smo zavirili u samu dušu Sunca’, rekao je.

Izvor: dnevnik.hr

Sličan sadržaj