HAIYAN UZIMA ŽIVOTE I U VIJETNAMU I KINI, NA FILIPINIMA NOVA KIŠA I HUMANITARNA KATASTROFA / SOMALIJA SUOČENA S OPASNOM TROPSKOM OLUJOM / INDIJA OČEKUJE TROPSKI SUSTAV


Haiyan, NOAA

Tajfun Haiyan koji je napravio totalnu destrukciju na Filipinima, a zemlju pretvorio u potpunu anarhiju, nastavljajući svoj put došao je do Vijetnama i Kine. U Vijetnamu je do utorka poginulo 13 osoba , a u Kini njih 8. Palo je i do 400 mm kiše.
Istovremeno, stanje na Filipinima je katastrofalno. Broj poginuli sve je bliži broju od 2 tisuće, a strahuje se da bi mogao rasti do 10 tisuća. U zemlji trajenestašica svega, zbog čega je zavladala totalna anarhija, a uveden je i policijski sat. Iz mnogih dijelova svijeta poslana je humanitarna pomoć.
Spasilačkim ekipama na terenu vrijeme otežava posao, traju grmljavinski tropski pljuskovi, povezani s djelovanjem tropske depresije Zoraida, u kojima je palo do 100 mm oborine. Glavnina kiše bi trebala proći do srijede.
Haiyan je bez sumnje bio najveća nepogoda ove godine u svijetu, raseljeno je pola milijuna ljudi.
Znanstvenici odmah pokušavaju povući crtu između tajfuna i klimatskih promjena, ali kao i uvijek mišljejnja se razlikuju.

Napuštamo Pacifik i odlazimo na afričku obalu Indijskog oceana, gdje je proteklih dana djelovao tropski ciklon koji je Somaliji donio obilniju kišu, a od njegovih posljedica poginulo je najmaanje 100 ljudi.
Ciklon 3a donio je i do 300 mm kiše te su nastale poplave i klizišta zemlje. Odmah po ulasku na kopno je počeo slabiti tako da danas više ne postoji na kartama tropske aktivnosti.

3a, NOAA

I za kraj odlazimo u Bengalski zaljev gdje je u idućim satima izgledan nastanak tropskog ciklona koji bi mogao na jugoistok Indije. Moguće je njegovo jačanje na ekvivalent tropske oluje, ali ono što je bitno za reći je činjennica da bi ovaj ciklon trebao poštedjeti područje pogođeno ranijim superciklonom Phailin te se ni po snazi ni po učincima ne može mjeriti s njim.
Ovaj ciklon kopnu može donijeti do 250 mm kiše, ali još nije ni nastao te je bolje pričekati malo s procjenama.

UVV-CIMS

Nakon duljeg vremena intenzivne tropske aktivnosti s naglaskom na zapadni Pacifik, napokon više nema aktivnih tropskih sustava za praćenje.

Sličan sadržaj