Hladan utorak: Na Kvarneru i dnevni minusi, kao najava vrlo hladne noći i jutra / Više detalja o nadolazećoj promjeni i snijegu

Denis Hren@Plitvice

Aktualno

Na novu porciju hladnoće nismo trebali dugo čekati. Sukladno jučerašnjoj najavi u utorak je stigao još hladniji zrak. U trenutku pripreme ovog teksta (15:10) na našoj postaji na Pehlinu su -3°C, tlak 1013 hPa uz tendenciju opadanja, a relativna vlažnost 40 %. Uz prisutnost bure, osjet hladnoće iznosi -7°C, što i nije tako strašno, ako se uzme u obzir da na ovu temperaturu može biti i daleko gore.

Vrlo slična je situacija i na ostalim postajama. Prema stanju od 13h na sjevernom Jadranu uglavnom je umjereno oblačno vrijeme, podno Velebita ima i neznatnog snijega. U Lici i Gorskom kotaru je umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz mjestimice slabo do umjereno padanje snijega.
Vjetar je sjevernih smjerova, slab do umjeren, a podno Velebita i mjestimice u gorju i jak.
Zavižan mjeri -18°C, slijede Delnice i Parg s -10°C, Gospić i Otočac -8°C, Hreljin -6°C, Kukuljanovo i Senj -4°C, Bakar, Krk i Labin -2°C, Cres, Pazin i Rab -1°C, Crikvenica, Rijeka i Rab 0°C, Malinska, Mali Lošinj, Opatija i Pula 1°C te najtopliji Poreč s 3°C.

I jutro je bilo hladno. U Rijeci je minimalna temperatura bila -2°C, čime je postignut niz od 5 dana s najnižom temperaturom negativnog predznaka, dok se tijekom dana hladnoća nije previše osjetila, posebno ne u ponedjeljak kada je najviša dnevna temperatura bila 6°C. Zato je danas ostvaren znatan pad temperature zraka, gdje temperatura nije prelazila 0.5°C.
Najhladniji u Hrvatskoj bio je jutros Zavižan s ipak nešto toplijih -16°C, a isto toliko jje mjerio i osječki aerodrom. Dubrovnik je doživio još jedno vrlo hladno jutro uz -5°C, čime također kao ni Rijeka, nije 5 dana izašao iz negativne vrijednosti temperature ujutro, a za razliku od Rijeke i tijekom dana je temperatura bila niža. Samo su Mali Lošinj, Rab i Palagruža imali najnižu temperaturu zraka u pozitivi. U Palagruži je izmjereno 0°C, a u preostala dva grada 1°C.

Nije kao 2012. ali…

Uspoređivati dugovječnost ove hladnoće u Rijeci s onom 2012. godine nema smisla, jer je tada zabilježen 21 dan s negativnom jutarnjom temperaturom, a ove godine 5 dana, sa sutrašnjim definitivno 6, a možda i u četvrtak ujutro minus iznenadi.
No, svakako vrijedno spomena je činjenica da unatoč tome što nije dugotrajna, ova je hladnoća itekako snažna, jer je u kraćem vremenu temperatura u jutarnjim satima skoro pa dosegla vrijednosti iz 2012. godine. U Rijeci su u aktualnom valu hladnoće bili najhladniji 7. i 8. siječnja kada je temperatura iznosila -6°C, a lako bi se moglo dogoditi da naredno jutro temperatura bude niža od toga ili čak i ispod vrjednosti iz 2012. godine kada je izmjereno -7.1°C.

Može to i niže

Već se po temperaturama od 15h može vidjeti da ukoliko izostane neka jača bura tijekom noći će temperatura još značajnije pasti u Rijeci. Ne samo u Rijeci već i diljem županije. U Gorskom kotaru bi se u srijedu mogli mjeriti minusi i do 20 stupnjeva ispod nule, a na riječkom području, u zaleđu i do -15°C, a uz samu obalu i zamjetnije ispod -5°C, bliže -10°C.
Bit će to najhladnije jutro ovog višednevnog polarnog prodora na većem dijelu PGŽ, nakon čega će osjetnije zatopliti zbog nadolazeće promjene vremena. U odnosu na jučerašnji tekst, došlo je do nekih promjena pa ćemo ih sada i navesti.

Sinoptička situacija

Sa sjevera Europe spustit će se fronta do Sredozemlja, u sklopu djelovanja sustava nad Skandinavijom uz stvaranje sekundarne ciklone na području Ligurskog mora koja će do petka navečer biti na jugu Jadrana, što se može vidjeti i iz animacije modela GFS koju smo izradili.

Zbog presjevernog položaja ciklone, nalazit ćemo se u njenom toplom sektoru, te će biti izraženog južnog i jugoistočnog vjetra, u gorju i jugozapadnog, zbog čega će doći do zatopljenja. Najviše vjetra južnih smjerova očekuje se na otocima i u gorju, a najmanje na riječkom području, što bi moglo imati presudnu ulogu kad je vrsta oborina u pitanju.

Prikaz vjetra po modelu ALADIN/HR

Odmicanjem ciklone na jug tijekom petka, nalazit ćemo se u hladnom sektoru, promijenit će se strujanje, temperatura će pasti, a zapuhat će bura i sjeveroistočnjak koji će u petak navečer te u prvom dijelu subote imati ponegddje i olujne udare.

Prognoza

SRIJEDA 11.01.2017.
KVARNER
Pretežno sunčano i naročito ujutro i vrlo hladno. Bura u slabljenju, osobito poslijepodne, a u prvom dijelu dana će biti umjerena do jaka. Jutarnja temperatura od -8 do -3, a dnevna od -1 do 4°C.

GORSKI KOTAR
Djelomice sunčano i vrlo hladno. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, navečer u okretanju na jugozapadni. Jutarnja temperatura od -17 do -12, a dnevna od -11 do -6°C.
**********************

ČETVRTAK 12.01.2017.
KVARNER
Naoblačenje s kišom koja će jačati u večernjim satima na riječkom odručju i proširiti se i na ostatak regije. Pritom na početku oborina može na predjelima iznad 400 metara padati snijeg ili susnježica, a do večeri će osjetnije zatopliti po visini pa će kiša padati posvuda. Zapuhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar s olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 1 do 6, a dnevna od 4 do 9°C.

GORSKI KOTAR
Naoblačenje u početku posvuda sa snijegom, a zatim će prema večeri oborina prelaziti u susnježicu ili čak i kišu, jedino će na predjelima iznad 1000 metara cijeli dan oborina biti u obliku snijega uz formiranje debljeg snježnog pokrivača. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na delničkom području može biti i olujan. Jutarnja temperatura od -8 do -3, a dnevna od -4 do 1°C.
**********************

PETAK 13.01.2017.
KVARNER
Pretežno oblačno s kišom koja će na riječkom području biti i obilnija. U drugom dijelu dana doći će do pada temperature zraka pa će na oko 400 metara na riječkom području padati susnježica, a iznad toga snijeg. Nije isključeno da se s intenzitetom oborina i padom temperature zraka snježna granica u večernjim satima spusti i niže pa čak i da uz obalu bude prolijetanja pahulja. Umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, zamijenit će na udare olujna bura. Jutarnja temperatura od 8 do 13, a dnevna od 7 do 12°C.

GORSKI KOTAR
U prvom dijelu dana pretežno oblačno s kišom, a jedino će na predjelima iznad 1000 metara padati snijeg. Poslijepodne spuštanje snježne granice uz obilan snijeg na većini područja. Umjeren do jak jugozapadnjak, okrenut će navečer na sjeveroistočnjak uz pad temperature zraka. Jutarnja temperatura od -1 do 4, a dnevna od -2 do 3°C.

Subota će donijeti prolazno razvedravanje uz hladnije vrijeme, a već od nedjelje ponovno hladnije uz povremene oborine, o čemu ćemo više u nastavku.

IZGLEDI VREMENA od 14.01. do 19.01.2017. – analiza za članove

14. siječnja prolazna stabilizacija vremena, a od 15. siječnja pa do kraja razdoblja, vrlo hladno, vjetrovito s povremenim oborinama. Slab snijeg će padati i na Kvarneru, a više snijega očekuje se u Gorskom kotaru. Iznadprosječno hladno!

Ovako se ukratko može opisati sinoptička situacija koju prognostički modeli daju za sljedeći tjedan. Nju će uvjetovati uspostava anticiklonalnog bloka na Atlantiku po kojem će se hladnoća spuštati istočnije i zahvatiti direktno naše krajeve.
Prodori te hladnoće uzrokovat će povremeno stvaranje ciklona na Sredozemlju, a one će većinom biti dalje od Kvarnera, nad srednjom Italijom ili na jugu Italije i Jadrana zbog čega će do izražaja dolaziti bura koja će biti jaka do olujna s orkanskim udarima, a pritom može pasti i malo snijega posebno na istočnom priobalju i povremeno na riječkom području, a mogućnost za formiranje snježnog pokrivača bit će mala. U Gorskom kotaru očekuje se više snijega. Bit će iznimno hladno, temperatura na Kvarneru tek oko 0°C, a u gorju i do -10°C.
Zatopljenje se vidi iza 20. siječnja, ali i ne mora ostati na prognostičkim kartama.

Sinoptička situacija za sljedeći tjedan po modelu GFS, naravno bude li promjena pisat ćemo.

Sličan sadržaj