I to je moguće: Tajfuni u Rusiji!

Bolaven_2012_track

Nemojte misliti da je zbog kasnog sata ili viška alkohola vaš urednik “skrenuo”. Nema govora o tome, već o činjenici da je velika zemlja Rusija zemlja različitih klima. Možemo je nazvati doslovno “svijetom u malom”. Obično je povezujemo s hladnoćom u Sibiru, ali rijetko se dogodi da i neki tropski sustav pogodi njen “Daleki istok”.
Ako uzmemo u obzir da je gledajući zemljopisnu kartu pacifički dio Rusije bliži Ekvatoru od Rijeke, a Vladivostok se nalazi na istoj paraleli kao i Split, tada priča o tropskim sustavima u Rusiji postaje i razumljivija.

Tajfun Goni, ime je koje se bez sumnje najviše povlačilo od meteoroloških tema po svjetskim medijima proteklih dana pa možda i tjedana. Sustav je to koji je na svom pohodu zahvatio šest područja.
Marijanski otoci ostali su pošteđeni utjecaja tada još ne dovoljno snažnog sustava, a i oporavljali su se tek od hira tajfuna Soudelor koji je 2 tjedna ranije poharao otočje brzinom vjetra i do 285 km/h.
Na Filipinima je Goni ostavio i smrtne posljedice. Poginula je najmanje 21 osoba, a šteta se procjenjuje na 10 milijuna dolara.
Nakon Filipina na red je došao i Japan, dok je Tajvan ostao pošteđen. Pet osoba ozlijeđeno je na otoku Ishigaki (prefektura Okinawa), a zatim je tajfu nastavio svoj put prema otoku Kyushu gdje je i ušao na kopno. Ljuske žrtve nisu zabilježene.
Po prolasku Japana na red je došao i korejski poluotok gdje također nije bilo žrtava, ali je intenzitet kiše bio oko 30 mm na sat.

Ono što je nesvakidašnje u cijeloj priči i što je glavni predmet ovog teksta je da je njegovim djelovanjem bila zahvaćena čak i Rusija na samom kraju djelovanja, a lokalno je palo i do 150 mm kiše. Moramo pritom naglasiti da je došlo do transformacije sustava, ali i dalje je ostao dio tropskih svojstava. Ostat će zabilježen kao nekadašnji tajfun koji je došao do Rusije.

U prošlosti su tajfuni rijetko dolazili do ruske obale, ali su ipak dolazili. Ako računamo Gonija, dogodilo se to 9 puta.
1956. godine supertajfun Emma došao je do ruske obale kao tropska oluja donoseći obilnu kišu i snažan vjetar. Od tajfuna je na cjelokupnom putu od Marijanskih otoka do Rusije smrtno stradalo 77 osoba, a nastala je šteta od 8 milijuna dolara. Najveći udar vjetra iznosio je 250 km/h.
1959. godine Rusija se našla u “kalendaru posjeta” smrtonosnog supertajfuna Sarah. Na putu od Japana do Rusije smrtno je stradalo oko 2000 ljudi, uz štetu preko 100 milijuna dolara. Zabilježen je udar vjetra od 305 km/h. Na ruskom poluotoku Sahalinu, tada je palo preko 200 mm kiše, a supertajfun je znatno oslabljen došao do ruskog istoka.
Uslijedio je dugi niz godina bez tropskog sustava u Rusiji sve do samog kraja 20. stoljeća kada je 2000. nastao tajfun Prapiroon, najslabiji od svih tropskih sustava u Rusiji, a područje ruskog Pacifika bilo je samo okrznuto olujom.
Dvije godine poslije (2000.) čak dva tropska sustava pogodila su Rusiju. Tajfun Rusa, vrlo sličnog imena kao i zemlja u koju je stigao, ostao je poznat u Južnoj Koreji kao najjači u 43 godine, a u Rusiji je bio kao tropska oluja, a zatim brzo izgubio tropska svojstva. Palo je preko 200 mm kiše lokalno, što je dovelo i do poplava, ali bez ljudskih žrtava.
Odmah koji tjedan nakon njega, dogodio se i tajfun Higos, još jedan snažan sustav kojeg će Japanci pamtiti po tome što je bio 3. najjači u Tokiju nakon 2. svjetskog rata. Opet je u Rusiju došao kao tropska oluja brzo gubeći tropska svojstva, ali i ostavljajući za sobom žrtve. Poginulo je sedam osoba.
Tajfun Sanba dogodio se 2012. godine. Radilo se o još jednom snažnom tropskom sustavu. Ruski istok bio je samo okrznut, ali dovoljno da se zabilježi do 100 mm kiše uz prolazno jak vjetar.
2012. godine dogodio se i tajfun Bolaven koji je ostao zapamćen po tome koji je u Rusiji imao tropska svojstva te bio toliko jak da je izdržao do datumske granice daleko na Tihom oceanu
O supertajfunu Halong još su relativno svježa sjećanja, jer se dogodio 2014. godine. Do Rusije je došao kao tropska oluja gubeći tropska svojstva, a zanimljivost je ta da se raspao ni manje više nego nad Sibirom.
I u konačnici pregled zaključuje Goni, čije je djelovanje još uvijek prisutno, alokalno donosi obilniju kišu uz jak vjetar.

Iz cijelog pregleda vidi se da se tropska aktivnost, odnosno broj tropskih sustava koji su došli do Rusije naglo povećao od 2000. godine. Krivca tome teško je tražiti, ali globalni fenomen El Nino svakako doprinosi toj aktivnosti. 2015. godina samo je potvrda toga.
Do sada u sezoni zabilježena su 24 tropska sustava na zapadnom Pacifiku, od čega je nastalo 8 tropskih depresija, 6 tropskih oluja i 10 tajfuna (6 ih je postalo supertajfunima).
A sezona još traje…

Naslovna: Tajfun Bolaven iz 2012. godine, wikipedia

Sličan sadržaj