Idućih dana na dijelu sjevernog Jadrana moguća magla

Stabilna anticklona koja utječe na vrijeme donijela je proljetne temperature zraka ove subote, o čemu smo već pisali.

Što se njenog utjecaja tiče ona će i dalje snažno djelovati i idućih dana, ali uz dodatak. Naime, kako će njen centar biti točno nad našim područjem, neće biti mogućnosti za zamjetniji vjetar, odnosno strujanje zraka.
Prelaskom toplog zraka koji se zagrije nad hladnom površinom sjevernog Jadrana, topli i vlažni zrak se hladi, a hladniji zrak je teži i pada uz samu površinu, uz stvaranje inverznog sloja.
Ako se taj zrak ohladi ispod temperature rosišta (temperatura do koje se zrak mora ohladiti da bi kondenzirao), doći će kondenzacije i stvaranja advekcijske magle.

Potvrđuju to i prognostički modeli koji već iduće noći uz zapadnu obalu Istre vide mogućnost stvaranja magle, koja bi do jutra mogla zahvatiti i jugozapadni dio Kvarnera (lošinjsko područje i otvoreno more prema Velim vratima), a tijekom nedjelje proširiti se i na Kvarnerić uz zadržavanje.

Na sličnom području magla će biti i u ponedjeljak uz mogućnost zadržavanja cijeli dan, dok za utorak magla može nastati i u Riječkom zaljevu, iako je po nekim prognostičkim modelima moguća već i tijekom ponedjeljka.

Prognoza naoblake po modelu WRF za utorak u 8 sati. IstraMet

Na područjima s maglom temperature će biti niske, uglavnom ispod 10°C, dok će područja sa sunčanim vremenom na sjevernom Jadranu imati temperature iznad 15°C.

Sličan sadržaj