Idućih dana vruće i vrlo vruće, očekuju se temperature i preko 35°C

IstraMet

Nestabilno vrijeme i temperature zraka oko prosjeka ostaju iza nas, a period u koji ulazimo donosi postupno zatopljenje odnosno novu izraženiju vrućinu, vjerojatno i s najvišim temperaturama do sada u ovoj godini.

Prije samog vrhunca koji će uslijediti u srijedu i četvrtak, iduća dva dana proći će u znaku zagrijavanja i dodatne stabilnosti atmosfere pa će oborine izostati, a naoblaka će biti sve rjeđa.

Ono što je potaknulo Afričku toplinu da dođe do našeg područja jest raspodjela sustava odnosno ciklone i anticiklone. Anticiklona je smještena nad sjevernim dijelom Europe gdje se već nalazi par dana, a i još će nekoliko. To anticiklonalno polje je stvorilo blok na sjevernom dijelu pa ciklone s Atlantika nemaju mogućnost normalne putanje već se zadržavaju južnije, u ovom slučaju oko Španjolske.

Sinoptička situacija za 25. lipnja u podne. DHMZ

Spuštanjem u blizinu Afričkog kontinenta ciklone sa sobom povlače i vrući zrak iz Sahare te ga dižu po prednjoj strani prema sjevernim krajevima. Upravo ćemo se idućih dana naći na dotoku vrućeg zraka koji se trenutno uzdiže prema Francuskoj i Njemačkoj, a zbog pomicanja ciklone sjeveroistočno, ta će vrućina dijelom zahvatiti i naše područje.

Od ponedjeljka temperature zraka ponovno rastu. Prevladavat će pretežno vedro, a malo naoblake može biti uglavnom samo u gorju, gdje nije isključena ni mogućnost za malo kiše. Puhat će slaba do umjerena bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 13-18 °C, na moru i uz obalu oko 20 °C, a tijekom dana dizanje do vrućih 27-32 °C. U Gorskom kotaru ujutro 12-16 °C, a tijekom dana malo ugodnije od mora uz 22-27 °C.

U utorak će dodatno zatopliti, malo naoblake visinskog tipa može biti sredinom dana, a nije isključena ni mogućnost kratkotrajnog pljuska u gorju. Bura će biti slaba do umjerena, navečer u slabljenju. Jutarnje temperature na Kvarneru 17-22 °C, u Gorskom kotaru 14-19 °C, a tijekom dana još malo toplije. Na Kvarneru 29-34 °C, a u Gorskom kotaru malo svježije, od 25 do 30 °C.

Srijeda na Kvarneru donosi potpuno vedro i vruće vrijeme, malo oblaka može biti samo u Gorskom kotaru. Puhat će slaba bura. Jutarnje temperature 18-23 °C, u Gorskom kotaru 15-20 °C. Tijekom dana posvuda vruće! Na Kvarneru 30-35 °C, lokalno i koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 27-32 °C.

U četvrtak bi toplinski val trebao biti na vrhuncu. Prevladavat će potpuno vedro vrijeme uz slab vjetar sjevernih smjerova, a može biti i bez vjetra. Temperature vrlo visoke, ujutro na Kvarneru 20-25 °C, a u Gorskom kotaru 18-22 °C. Tijekom dana na Kvarneru ekstremnih 33-38 °C, u Gorskom kotaru 29-34 °C.

Toplinski val je izgledan stoga se valja pripremiti na njega jer će svakim danom biti sve toplije. Piti dosta tekućine, što manje se izlagati na suncu i na otvorenom prostoru osobito u srijedu i četvrtak. Od petka malo niže temperature.

Sličan sadržaj