Ovog tjedna paklene vrućine u dijelovima Europe | Temperature lokalno rastu i iznad 42 °C

Najnoviji modeli sada su u popriličnom suglasju glede razvoja vrlo intenzivnog, povijesnog i moguće smrtonosnog vrućeg vala u velikom dijelu Europe. Takozvana ‘Spanish plume’* rezultirat će ekstremnom zagrijavanju zračne mase s poslijepodnevnim temperaturama koje će biti u rasponu od 38 do 42 °C, i to na području sjeveroistočne Španjolske i dijelovima južne te središnje Francuske. Toplina će biti posebno ekstremna u urbanim područjima i velikim gradovima, gdje se gradski toplinski otoci obično razvijaju i dovode do još viših temperatura (osobito noćnih i dnevnih prosjeka) zbog utjecaja ljudske aktivnosti i pregrijavanja betonskih građevina.

U utorak toplina se počinje intenzivirati preko sjeverne Španjolske, Francuske i sjevera Italije, a poslijepodnevne temperature rastu iznad 30 °C.

Tijekom srijede ekstremna toplina se nastavlja diljem Francuske i Velike Britanije. Modeli nagovještavaju vrko visoke temperature zraka tijekom poslijepodneva, vrlo blizu 40 °C.

Toplinski val doseže svoj vrhunac u četvrtak kada se očekuju najekstremnije poslijepodnevne temperature zraka. Neki su modeli iznimno ekstremni, kao npr. modeli visoke razlučivosti ARPEGE i ICON-EU koji predviđaju temperature u raspon od 43 do čak 46 °C u Auvergneu (Francuska) i dolini Ebro (Španjolska)! Ipak, GFS ukazuje na nešto blaži pakao, pa prognozira poslijepodnevne temperature do 42 °C! Izuzetno vrući dan s temperaturama koje se penju blizu granice od 40 °C vjerojatno će vladati i diljem Njemačke te na sjeveru Italije.

Predviđene temperature zraka u četvrtak, na 2 metra visine

*Spanish plume je pojava u kojoj se masa vrlo toplog zraka kreće s Pirenejske visoravni ili zapadne Sahare u zapadnu Europu i obično dovodi do izrazito visokih temperatura u regiji.

Sličan sadržaj