Izvješće o stanju klime: Posljednje dvije godine oborile sve temperaturne rekorde

led_topljenje_by_Mary_Madigan_Flickr
Godišnje izvješće o “Stanju klime” objavljeno prošlog četvrtka potvrđuje da je 2014. bila najtoplija u posljednjih 136 godina prema podacima američke Nacionalne administracije za oceane i atmosferu (NOAA) i Japanske meteorološke agencije (JMA). Štoviše, od početka godine, svaki je mjesec bio ekstremno topao, dok su ožujak, svibanj i srpanj najtopliji u odnosu na podatke koji sežu do 1880. godine.

Ovogodišnji srpanj je za 0.22 stupnja Celzija oborio povijesni rekord postavljen prošle godine. “To je četvrto najviše odmicanje od mjesečnog temperaturnog prosjeka u povijesti mjerenja,” piše u izvješću NOAA-e.

Prema istom izvoru, prvih šest mjeseci 2015. je i najtoplije polugodište od početka mjerenja. Na globalnoj razini temperatura je za 0.85 Celzija iznad prosjeka u 20. stoljeću.

NOAA_Temp
“Ovih šest toplih mjeseci, uparenih s prijašnjih šest mjeseci (od koji su četiri također bila rekordno topla) znači da smo u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zabilježili najtoplijih 12 mjeseci u 136 godina,” prenosi Washington Post.

Topljenje Grenlanda

Utjecaj klimatskih promjena je uočljiv i na Grenlandu, velikom otoku prekrivenom ledom smještenom između Atlantskog i Arktičkog oceana gdje pojedine meteorološke stanice javljaju o temperaturi iznad 4 stupnja Celzija što je neobično umjereno i za oko 5 stupnjeva više od dugogodišnjeg prosjeka.

Grenland sadrži oko jedne četvrtine svjetskih zaliha vode u obliku leda koji je na pojedinim područjima debeo više od tri kilometara, zbog čega istraživači s posebnom pažnjom i zabrinutošću prate temperaturna kretanja.

“Grenland sprema goleme količine vode u formi leda, on se u posljednjim desetljećima zasigurno otrapa brže nego što to nadomještaju snježne padaline tijekom zime i pridonosi globalnom porastu razine mora,” izjavio je za CBS Joel Harper sa Sveučilišta Montana.

Dokazi o topljenju ledenog omotača stižu sa zemlje, ali i fotografija snimljenih putem satelita ili iz zraka. Ledenjaci topljenjem postaju sve tamniji, a takva su područja sve češća i uočljivija.

Harper kaže da led koji nestaje na Grenlandu “doprinosi s oko 40 posto” globalnom porastu razine mora koje je u posljednjem stoljeću naraslo između 10 i 20 centimetara.

Izvor: index.hr
Naslovna foto: Mary Madigan/Flickr/NOAA

Sličan sadržaj