Rijeka i Rab “u lovu” na apsolutni rekord / Saznajte kad će promjena vremena!

temp

Srpanjska vrućina, tijekom utorka ubacila je doslovno u 5. brzinu. Temperatura u Rijeci iznosila je 38.9°C, što je druga najviša temperatura za utorak u Hrvatskoj, odmah nakon Knina u kojem je izmjereno 40°C.
S tom temperaturom Rijeka je došla na samo 1.2°C od apsolutnog rekorda, a temperatura od utorka 3. je u povijesti najviša dnevna temperatura izmjerena u Rijeci.
Ali ni to nije sve, Rijeka je s temperaturom od utorka bila 38. najtoplija lokacija u Europi, dok je Podgorica u Crnoj Gori s 42°C zauzela prvo mjesto.

Nadomak apsolutnog rekorda bio je i Rab u kojem je izmjerena temperatura od 38.1°C, što je samo 0.2°C manje od apsolutnog rekorda iz 1998. godine.
Kakvo takvo osvježenje moglo se potražiti u gorju u kojem je temperatura bila od 26.6°C na Zavižanu (1.6°C od apsolutnog rekorda) pa do 35°C u Ogulinu.

Imajući u vidu da se vrućina nastavlja i tijekom srijede, za očekivati je da će doći do postavljanja i novih rekorda. U 11h Rijeka je na 37°C, što je čak više i od Knina.
Već 8 dana u Rijeci temperatura ne pada ispod 35°C, a u proteklih mjesec dana, čak ih je 16 bilo s najvišom dnevnom temperaturom od 30 ili više stupnjeva.
11 noći za redom u Rijeci se mjeri temperatura od preko 20°C, a minimalna temperatura u srijedu iznosila je nevjerojatnih 28.5°C.

Niz će se nastaviti i tijekom srijede jer se očekuje sunčano i vrlo vruće vrijeme. U Rijeci može doći i do obaranja apsolutnog rekorda od 40.1°C, ne samo u Rijeci, nego u mnogim gradovima diljem Hrvatske.

Ni četvrtak neće donijeti olakšanje, iako bi oblake mogli gledati u Rijeci, a pljuskove podno Učke, u riječkom zaleđu te u Gorskom kotaru. Na ostatku Kvarnera uglavnom suho, vrlo vruće i stabilno, uz vrlo malu moućnost za rijedak pljusak.

U petak vrućine popuštaju, ali ne zbog neke konketnije promjene, već zbog veće količine oblaka, tako da će maksimalci rasti do 35°C. Atmosfera će biti nešto stabilnija, ali će opet riječko zaleđe i Gorski kotar imati mogućnost pljuskova.

I onda dolazi vikend i nešto što čekamo kao ozebli sunce, a to je jača i izraženija promjena vremena, koja će donijeti dosta kiše i ono što je još bitnije izraženi pad temperature zraka.

Još tijekom subote djelomice sunčano vrijeme s temperaturom do 33°C, iako su već u poslijepodnevnim satima mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. Navečer će se sa sjeverozapada spustiti hladna fronta uz stvaranje plitkog ciklonalnog polja u Sredozemlju, koja će na cijelom području PGŽ rezultirati pljuskovima s grmljavinom, a lokalno su moguće i izraženije nevere.
Najviše oborina očekuje se od večernjih sati subote do ranojutarnjih sati nedjelje, kada lokalno može pasti i 30-ak mm kiše.

Nedjelja
će biti oblačna i svježija, uz mogućnost povremeno slabijih oborina. Zapuhat će bura i sjeveroistočnjak, tako da se ne očekuju temperature više od 30°C.
Navečer novo jačanje oborina, pa opet može pasti i preko 20 m kiše mjestimice.

Nakon takvog prijeko potrebnog osvježenja, koje će doći i u zrak i u more koje se ovih dana pregrijava i na 29°C, prema trenutnim prognostičkim materijalima vrućine se neće više vratiti do kraja srpnja. Upravo suprotno, do kraja mjeseca modeli nagovješćuju još jednu jaku promjenu vremena s olujnom burom i najvišom dnevnom temperaturom između 20 i 25°C.

Sličan sadržaj