Japan: Tajfun Phanfone na odlasku, Vongfong na dolasku

650x366 10061456 hd21 1

Najveći japanski otok Honshu, u ponedjeljak ujutro (po lokalnom vremenu) je bio pogođen tajfunom. Phanfone je tijekom ulaska na kopno bio tajfun prve kategorije s prosječnim vjetrom od 129 km/h, da bi nekoliko sati kasnije prelaskom preko Tokija imao prosječnu brzinu od 85 km/h.

Na većem području istočnog Japana je palo između 100 i 200 mm kiše, lokalno i preko 300. U Tokiju je prema podacima palo 272 mm, više od prosjeka za cijeli mjesec listopad koji iznosi 198 mm. Najviše je kiše palo u gradu Owase – 414 mm.

Najjači udar vjetra izmjeren je uz istočnu obalu Japana, a iznosio je 160 km/h.

Phanfone je iza sebe ostavio itekako upečatljive posljedice. Tisuće ljudi ostalo je bez opskrbe strujom zbog srušenih dalekovoda. Na otoku Okinawi poginuo je jedan američki vojnik, a dvoje se smatra nestalima. U Yokohami su također nestale dvije osobe i jedna osoba koja je surfala na moru južnije od Tokija.

Phanfone je napustio Japan postavši izvantropskom olujom nad sjevernim Pacifikom.

Tu mukama za Japan nije kraj. Na putu je već novi tajfun, Vongfong. Prešavši preko Marijanskih otoka on nastavlja svoj put prema zapadnim Pacifikom uz jačanje. Prema kraju tjedna, Vongfong bi se trebao uputiti prema Japanu, sličnom putanjom kao Phanfone. Dobra je vijest da bi približavanjem prema Japanu tajfun ipak trebao oslabiti.

Sličan sadržaj