Karlovcu prijeti poplava, Sava se izlila iz korita

rijekakupakarlovac_kaportal625
U Karlovcu su na snazi pripremne mjere obrane od poplava, jer je porast vodostaja karlovačkih rijeka uzrokovao naglo topljenje snijega i kiša uzvodno od Karlovca, tako da je u 9 sati Kupa bila visoka 673 centimetara, što je rast od po pet centimetara u proteklih nekoliko sati.

Kupa se izlila na cestu u Koritinji. Zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić, u svojstvu načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje, kazao je da je to, na žalost, uobičajena stvar u posljednje vrijeme. Stožer će ovisno o stanju i potrebama koordinirati rad između mjesnih vlasti, vatrogasaca i drugih interventnih službi, te provođenje Plana obrane od poplave u suradnji s Hrvatskim vodama.

Voditeljica Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Kupa” sa sjedištem u Karlovcu Biljana Željeznjak rekla je da postojeći vodostaji bez novih oborina ne bi predstavljali veliku prijetnju od poplava, ali s obzirom na prognozu obilne kiše za danas i sutra, stanje je ozbiljno.

“Pratimo stanje, sada su u obilasku terena i voditelji obrane od poplava Hrvatskih voda i njihovi zamjenici, kao i vodočuvari i djelatnici Vodoprivrede, tvrtke koja je licencirana kao izvođač radova za Hrvatske vode. Kada se vrate, znat ćemo gdje treba intervenirati”, kazala je Željeznjak.

Obilazak na terenu je vrlo važan zbog toga jer je prethodni led lomio granje drveća pa se promptno trebaju uklanjati naplavine svugdje gdje bi one mogle stvarati čepove i ometati protok vode. Također treba utvrditi gdje na protupoplavnom zidu treba umetnuti grede ili drugačije intervenirati da bi voda prošla sa što manje štete, pojasnila je Željeznjak.

Jutros je povećan i vodostaj rijeke Save koja se izlila iz korita zbog kiše i topljenja snijega.

Tekst: Index
Foto: KAportal

Sličan sadržaj