Kiša u Rijeci pala nakon skoro mjesec dana suše

Grmljavinske nestabilnosti u utorak poslijepodne koje su zahvatile riječko područje, na službenoj postaji na Kozali donijele su tek 1.6 mm, što se nije dogodilo gotovo mjesec dana. Posljednji put kiša u Rijeci izmjerena je 7. ožujka i tada je palo 20.2 mm kiše. Izvjesno je stoga da će ožujak u Rijeci biti proglašen vrlo sušnim mjesecom.

Sličnu priču imaju i druge postaje u PGŽ. U Pargu kod Čabra konkretnija kiša također je zadnji put pala 7. ožujka kada je izmjereno 10 mm kiše. Od tada do utorka kiša se pojavila u dva navrata, ali u količinama od 0.1 mm i 0.3 mm što je zanemarivo. Konkretnije u Pargu palo je upravo sa zadnjim pljuskovima kada je izmjereno 21.8 mm što je najveća količina oborina ne samo u PGŽ već i u Hrvatskoj izmjerena 5. ožujka.

Otočke postaje od zadnjeg mjerenja kiše dobile su također vrlo skromnu količinu kao i Rijeka. U Malom Lošinju palo je 1 mm, a u Rabu tek 0.2 mm kiše. Na obje postaje obilnija kiša padala je 7. ožujka. Međutim, i 27. ožujka obje postaje imale su izmjerenu kišu, Mali Lošinj 3.2 mm, a Rab 0.6 mm).

Nestabilnosti su prekinule sušu, ali to još nije dovoljno da bi se ublažio gotovo jednomjesečni post od konkretnih oborina. Osim Parga, i splitsko područje je dobilo nešto konkretniju kišu 12 ili 13 mm, a sve ostale postaje ispod 10 mm.

Četvrtak će također biti nestabilan, zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka, a gotovo da nema mjesta u Hrvatskoj koje ne može imati makar kratkotrajnu kišu. U petak će na Jadranu biti stabilnije, u Slavoniji će postojati mogućnost kiše, a sjeverozapadnim područjima će se zadržati oblačnije vrijeme. Subota će većinom biti stabilna, izuzev Slavonije koja će imati mogućnost pljuskova, a u nedjelju će posvuda biti sunčano.

Prema najnovijim prognostičkim materijalima kiša bi se mogla vratiti u utorak.

Naslovna: Rijeka, Josip Ćuća-Žentil/Rimeteo arhiva

Sličan sadržaj