Na koji način vulkanske erupcije ugrožavaju zračni promet?

Chile Volcano Erupts

Vulkani prilikom svojih erupcija u atmosferu ispuštaju popriličnu količinu sitnih čestica pepela te stijenja.

Zbog nedavne erupcije vulkana Calbuco u Chileu te velikim otkazivanjem letova polaznog i odredišnog smjera te regije, znanstvenici su odlučili razjasniti javnosti koji je osnovni razlog obustave zračnog prometa prilikom vulkanske aktivnosti.
Primjerice, prije gotovo 5 godina za vrijeme erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökull, zračni promet nad gotovo cijelom Europom bio je pod višednevnom blokadom.

Uz činjenicu što vulkanske čestice koje dospiju u više slojeve troposfere smanjuju vidljivost, one na motor aviona djeluju nepovoljno povećavajući mu iznos trenja što ga koči i naposljetku može i obustaviti.

Plinovi koji se oslobađaju prilikom erupcije mogu nepovoljno djelovati i na avionska stakla, narušavajući strukturu materijala od kojih su ona izgrađena, a mogu izazvati i njihovo pucanje.

Zanimljivo je znati kako se samo u posljednjih 15 godina više od 80 komercijalnih letova, u zraku susrelo s vulkanskim pepelom, unatoč nastojanju da se to izbjegne. Ukupno 7 od spomenutih 80 letova zbog pepelom zagušenog motora tom je prilikom srušeno.
Stručnjaci navode kako je u takvim situacijama važna pravovremena reakcija i snalažljivost pilota, koji unutar vulkanskog oblaka može isključiti motore ili pravovremeno naći izlaz iz istoga.

Kako bi se poboljšala tehnologija koja preispituje količinu i veličinu vulkanskih čestica na visinama od nekoliko desetaka kilometara (područje leta aviona) razvijen je software koji koristi uređaj znakovitog naziva AVOID (Airborne Volcanic Object Imaging Detector). AVOID pomoću infracrvenih kamera detektira vulkanske čestice na više od 100 km u radijusu aviona s ažuriranjem svakih 7-10 min.

Naslovna: Vulkan Calbuco u Čileu, fotografija erupcije 30.04.2015.; Izvor: AP Photo/David Cortes Serey/Agencia Uno

Sličan sadržaj