Prognoziranje vremena povećano na višu razinu

U 21. stoljeću dati preciznu prognozu je doista teško. US National Weather Service, Ujedinjene poštanske usluge(UPS) i Southwest Airlines udružili su se kako bi prognoziranje vremena podigli na višu razinu.

Vremenske prognoze koje se prikazuju na našim ekranima temelje se na znanju i iskustvu meteorologa koji su naučili neke od najnaprednijih pojmova u znanosti, ali neophodni alat za stvaranje vremenske prognoze je računalni model.

Stotine meteoroloških postaja na terenu pružaju detaljne informacije zahvaljujući računalnim modelima.

Međutim, kada se radi o događanju u atmosferi iznad površine od oko 10 km, oni se oslanjaju na podatke vremenskih balona(radio sonde). U odnosu na rasprostranjenost javljanja zemaljskih meteoroloških postaja, radio sonde javljaju se tek sa 102 lokacije diljem SAD-a, na Karibima i u dijelovima Tihog oceana, samo dva puta dnevno.

Podatci ovih postaja ovise o tome kako puše vjetar i kamo će ih odnijeti.

Mnogi avioni već imaju senzore u kojima je navedena temperatura i vjetar. Međutim, to ne daje cijelu sliku. Novi senzori pružaju razinu vlage u zraku.
UPS svih svojih 25 aviona je opremio sa novim senzorima. Southwest Airlines je u stanju u svojih 87 aviona ugraditi nove senzore.

Novi senzori u avionima znači i pružanje desetke tisuća vremenskih izvještaja i vremenskih prognoza svaki dan.

Video: The Weather Network
Foto: Wikimedia

Sličan sadržaj