Koliko ste sigurni u avionu u teškim vremenskim uvjetima?

Tijekom vremenskih neprilika poput snježnih oluja i jake kiše letovi se otkazuju i kasne, ali postavlja se pitanje dali vremenski uvjeti mogu spasiti živote putnika? Koliko su putnici sigurni kada se ukrcaju u avion te polete na 30.000 metara? Odgovore je pokušao objasniti zrakoplovni stručnjak Steve Abdu.

Avioni su opremljeni s nizom opreme za teške vremenske uvjete što predstavlja visoku sigurnost za putnike. Kada avioni polete po teškim vremenskim uvjetima uključuje se “automatsko letenje” što daje mogućnost opremi da sama upravlja zrakoplovom, ali s manjom brzinom te većom sigurnošću nego drugi način kada pilot upravlja avionom tako da vidi prostor ispred sebe.

Zimsko vrijeme najviše donosi kašnjenju te odgodi letova, naročito zbog odmrzavanja dijelova zrakoplova. Propisi nalažu potpuno čista krila prije polijetanja, što otežava točno vrijeme polaska, ali i dovodi u pitanje održivost leta.

Piloti su obučeni za razne vremenske prilike, ali snježne oluje, jake kiše i grmljavine se ipak izbjegavaju zbog stopostotne sigurnosti putnika.

Foto: Flickr

Sličan sadržaj