Na riječkom području padala kiša koja se ledi / Saznajte gdje bi moglo biti snijega tijekom petka! / PRATIMO CIKLONU!

DHMZ/meteo.hr

Četvrtak je započeo u znaku početka djelovanja poremećaja koji tek treba stići u naše krajeve donoseći obilne oborine, posebno na riječkom području. Ispred njega je započelo zatopljenje uz jačanje vjetra južnih smjerova, posebno na otocima (Mali Lošinj 7°C, Rab 8°C) i u gorju (0°C), dok je riječko područje tek u četvrtak navečer osjetilo porast temperature (u Rijeci TMax 5°C), iako ne prevelik.

Zato se unutrašnjost osjetnije zagrijala uz temperature i blizu 10°C.

Zbog hladnoće na tlu, a zatopljenja po visini, rosulja koja je padala tijekom dana ledila se na predjelima iznad 200 metara na riječkom području, a nepripremljenost službi situaciji, dovela je do privremene obustave prometovanja nekih prigradsskih linija.

Kiša je u Rijeci ojačala u večernjim satima, a ponegdje se bilo skupilo i 15 mm. U gorju je u večernjim satima počeo snijeg koji stvara poteškoće u prometu.
Uz kišu na otocima puše i jako do olujno jugo, dok je jugo u Rijeci zapuhalo tek iza 19h u četvrtak.

Najava događaja

Zbog dolaska doline s frontalnim poremećajem, čiji je tlak ispod 1000 hPa, tlak je u ubrzanom padu i sugerira na nadolazeće vremenske neprilike.
Očekuje se formiranje sekundarne ciklone koja će se ujutro protezati od Italije do našeg područja i tada još neće biti moguće dobiti zahladnjenje, ali s odmicanjem poslijepodnevnih sati ciklona će se spustiti u srednji Jadran, što će otvoriti mogućnost zahladnjenja koje se očekuje.

Ukupno tijekom petka može pasti između 50 i 100 mm kiše, što će otvoriti mogućnost bujičnih poplava na riječkom području. Gorski kotar dobit će i obilniji snijeg, i do 30 cm, lokalno i više od toga posebno u gorju iznad 1000 metara, a početak snijega na nižim predjelima očekuje se u kasnim poslijepodnevnim satima.

Predjeli riječkog zaleđa iznad 300 metara također bi u kasnim poslijepodnevnim satima i prema večeri trebali vidjeti snijeg uz formiranje snježnog pokrivača (osobito iznad 400 metara), a susnježica ili prolazan snijeg moguć je i na području grada Rijeke, u samom centru grada vjerojatno pred kraj oborina u kasnim večernjim satima, a snježni pokrivač se ne očekuje.

Već u subotu će se vrijeme smiriti uz niske temperature zraka. Od nedjelje će biti oblačno, vjetrovito i hladno s povremenim slabim snijegom na sjevernom dijelu Kvarnera od ponedjeljka do četvrtka, južnije uz kišu, dok će u Gorskom kotaru pasti i preko pola metra novog snijega. Zima se vraća uz olujnu buru s orkanskim udarima!

Kronološki pregled događanja

O kiši i jugu – vijest 1

Sličan sadržaj