Na Saturnovom mjesecu Titanu, pojavio se “čarobni otok”

thumb

Saturnov najveći mjesec Titan, pravo je čudo našeg Sunčevog sustava i stalno donosi nova iznenađenja, iako je njegovo istraživanje počelo još prije otprilike 10 godina.
Posljednje otkriće povezano je s pojavom tajanstvene formacije na površini jednog od njegovih ugljikovodičnih jezera.

NASA-in svemirski brod Cassini istražuje Saturn 10 godina i periodički prođe pored Titana snimajući radarom njegovu površinu i potom odašilje podatke znanstvenicima na Zemlji.

10. srpnja 2013. dok je letio iznad Titanovog drugog po veličini mora, poznatog kao Ligeia mare, radar je zabilježio svijetlu mrlju uz morsku obalu, koja je ubrzo nestala.

Ovo otkriće navelo je znanstvenike na zaključak kako je Titanova sjeverna hemisfera vrlo promjenjiva. Zahvaljujući Cassiniju te promjene moguće je i pratiti.

Lansiran u listopadu 1997. godine, NASA-in svemirski brod Cassini 1. srpnja proslavlja 10 godina otkako je stigao u orbitu Saturna. Zahvaljujući njemu dobili smo nekenevjerojatne činjenice o Saturnu i njegovim mjesecima, sve dočarano fotografijama koje ostavljaju bez daha.

Cassinijevo vrijeme bliži se kraju. Do 2016. godine započet će posljednja faza njegove misije. Napravit će 22 orbitalna okreta sve bliže Saturnovoj atmosferi, a to će biti toliko blizu da će u konačnici proći između planeta i njegovih najužih prstenova.

To je najbliže što je ijedna svemirska letjelica prišla nekom planetu, a to onda znači i nove spektakularne fotografije nama Zemljanima.

Sličan sadržaj