“Najgore što je svijet vidio u posljednjih 2.000 godina”: Megasuše bi mogle trajati i po 50 godina


Sve se intenzivnije osjeća efekt klimatskih promjena, a ekstremni vremenski uvjeti u narednim bi desetljećima mogli poprimiti dramatične razmjere. Krajem kolovoza objavljena studija, koju su proveli američki znanstvenici, predviđa da će Zemlju u skoroj budućnosti pogoditi niz desetljetnih megasuša uzrokovanih klimatskim promjenama.

Autori studije objavljene u znanstvenom časopisu “Journal of Climate” Američkog meteorološkog društva, navode kako je šansa da će periodi megasuša započeti do 2100. godine između 80 i 90 posto, a kako će one trajati po 10, 35 ili čak 50 godina. Šansa za 35-godišnju sušu u narednih 100 godina je 20 do 50 posto, a za onu 50-godišnju 5 do 10 posto.

“Ovo će biti gore od svega što je svijet vidio u posljednjih 2.000 godina”, naveo je Toby Ault, voditelj studije.

Iako se studija prvenstveno odnosi na jugozapad SAD-a – područje Kalifornije, Nevade, Arizone i Novog Meksika, sličan se efekt očekuje diljem svijeta, a posljedice toga neće osjećati samo stanovništvo pogođenih regija nego čitav svijet. Naime, megasuše predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskoj ekonomiji i globalnim zalihama hrane.

SAD se već suočava s problemima

Kalifornija se i ove godine bori s nestašicama vode. Suša je prouzrokovala ogromnu štetu u poljoprivrednom sektoru, a problem su i veliki požari uzrokovani sušom.

U budućnosti bi moglo biti i gore – očekuje se da će mnoge rijeke i jezera posve presušiti. Dođe li do moguće 35-godišnje suše tako će presušiti čak i ogromna rijeka Kolorado, koja trenutno vodom opskrbljuje 40 milijuna ljudi u osam američkih saveznih država.

Povijest se ponavlja

Upravo klimatske promjene glavni su krivci za nestanak nekih vrsta i civilizacija u dalekoj prošlosti. U posljednjih nekoliko tisuća godina megasuše su periodički pogađale planet, a globalno zatopljenje moglo bi dovesti do novog “brisanja s lica Zemlje”.

Zbog porasta broja populacije suše koje će uslijediti u narednim desetljećima mogle bi imati nove katastrofalne posljedice. “Suše su jedna vrsta prirodne opasnosti koja se kreće sporo, to se odvija desetljećima. Kao i mnogim drugim opasnostima s kojima se suočavamo, možemo se prilagoditi tome, pripremiti se za njih i napraviti dobar plan”, navodi Ault.

Izvor: index.hr
Ilustracija: Shutterstock

Sličan sadržaj