Najsnježniji gradovi na svijetu

Niske temperature i snježne padaline mogu ostaviti trajnije posljedice, pogotovo u većim gradovima.
Svaki grad na sljedećoj listi je izabran po tome koliko snijega primi godišnje.

9) Buffalo, NY, SAD
Grad poznat po godišnjoj količini snijega. Nalazi se istočno od jezera Erie. Buffalo započinje listu najsnježnijih gradova sa svojim prosjekom od 95 cm snijega godišnje. U gradu boravi 259.384 stanovnika i nalazi se na čelu rijeke Niagare.

8) Rochester, NY, U.S.
Rochester s godišnjim prosjekom od 99 cm snijega ide na 8 mjesto ovog popisa. U gradu živi više od 260.000 stanovnika. Rochester se nalazi južno od jezera Ontario.

7) Akita, Tohoku, Japan
Nalazi se zapadno od Japanskog mora u prefekturi Akita. U gradu boravi više od 320.000 stanovnika. Godišnji prosjek snježnih oborina iznosi 107 cm.

6) Saguenay, Quebec, Kanada
Saguenay je dom za više od 145.000 stanovnika. Godišnje primi oko 123 cm snijega.

5) (Tie) Syracuse, N.Y., U.S. i Quebec City, Quebec, Kanada
Ova dva grada dijele peto mjesto, Syracuse i Quebec City. Gradovi godišnje primi i 124 cm snijega. Oba grada su kulturno bogata te su dom za velik broj stanovnika.

4)St. John’s, Newfoundland i Labrador, Kanada
Svake godine prosječne snježne padaline iznose 131 cm snijega. Uz istočni rub poluotoka Avalon broji i više od 100.000 stanovnika.

3)Toyama, Hokuriku, Japan
Grad je smješten na najvećem otoku koji obuhvaća veći dio japanskog kopna. Toyama broji i više od 417.000 stanovnika. Grad primi više od 143 cm snijega godišnje, što ga čini jednim od najsnježnijih mjesta u Japanu.

2) Sapporo, Hokkaido, Japan
Ćetvrti grad po veličini u Japanu i dom za više od 1,9 milijuna stanovnika. Grad je poznat po svom Sapporo Snow festival. Na festivalu se održavaju snjžne skulpture. Godišnji prosjek snježnih padalina iznosi 191 cm snijega.

1)Aomori City, Tohoku, Japan
Nalazi se u prefekturi Aomori u sjeveroistočnoj regiji Honshu. U gradu boravi više od 299.000 tisuća ljudi. S prosjekom od 312 cm snijega godišnje čini ga jednim od najsnježnijih mjesta na svijetu. Za veliku količinu snijega su krivi (ili zahvalni) geografski položaj, oceanski položaj, visoka nadmorska visina i blizina zemlje od hladnog zraka sjeveroistočnog dijela Azije.

Foto: Snow Japan

Sličan sadržaj