Najvažnija prognoza ikad: Kako je vrijeme pomoglo u osvajanju Drugog svjetskog rata (VIDEO)

dan d
Jedna od najvažnijih meteoroloških prognoza ikad dogodila se prije 70 godina, odnosno 1944. godine, kada se događala invazija na Normandiju. Točna prognoza imala je jedan od ključnih faktora u iskrcavanju na Normandiju. Datum koji je bio određen prvi put, morao je biti pomaknut jedan dan kasnije zbog nepovoljne vremenske prognoze.

Pripreme za iskrcavanje na Normandiju od strane saveznika su počele već 1943. godine. Pitate se zašto je vremenska prognoza bila tako bitna tijekom te akcije? Iskrcavanje se moglo izvršiti samo uz točno određene meteorološke uvjete koji se odnose na vjetar, vidljivost i naoblaku. Za detaljnu prognozu oko poznate “Dan D” akcije, bilo je zaduženo 6 meteorologa grupiranih u 3 tima.

Datum koji je bio izabran prvi put, 5. lipnja 1944. godine, nije bio povoljan meteorološki dan. Timovi američkih i britanskih meteorologa su 3. lipnja te godine procijenili da 5. lipanj neće biti povoljan za iskrcavanje. Raspored sustava je bio sljedeći: nad Francuskom se prognozirala anticiklona, a ciklona se nalazila sjeverozapadno od Irske, što bi prouzročilo jake jugozapadne vjetrove uz obale Normandije. Visoki valovi bi otežali i onemogućili iskrcavanje, a oblačno nebo bi onemogućilo podršku iz zraka.

Meteorolozi su najavili razvedravanje 6. lipnja. Na temelju te prognoze general Eisenhower je naredio početak iskrcavanja savezničkih snaga za 6. lipnja 1944. godine.

Prognoze su se tada temeljile na podacima koje su prikupili izviđački avioni, podaci iz malobrojnih meteoroloških balona te korištenju podataka sa kopnenih meteoroloških postaja.

Istovremeno su njemački meteorolozi imali znatno manje informacija od britanskih i američkih. Njihova procjena je bila da bi se mogući napad mogao dogoditi u prvim danima lipnja, no na kraju su ipak bili svjesni da se ona zbog loših meteoroloških uvjeta ipak neće moći odviti. Njihovi su prognostičari predviđali da bi nepovoljni uvjeti mogli potrajati sve do sredine lipnja. Naime, premda ni 6. lipnja uvjeti nisu bili idealni, ipak su bili znatno povoljniji od prvog mogućeg datuma za invaziju, jer se iznad zapadne Europe krajem lipnja i početkom srpnja odvijala izrazita ciklonalna aktivnost.

VIDEO:

Foto: Imperial War Museum

Sličan sadržaj