Nakon hladnog jutra sunčan dan, snijeg na najvišim predjelima riječkog zaleđa moguć u noći sa subote na nedjelju

Četvrtak ujutro osvanuo je s osjetno nižim temperaturama nego je to bilo tijekom srijede. U Rijeci je izmjereno 3, Rabu 4, a Malom Lošinju 6°C. Hladnije je bilo u Gorskom kotaru, ali i zaobalju uz temperaturu uglavnom s negativnim predznakom.

Tijekom dana nastavilo se posvuda u PGŽ pretežno vedro vrijeme, ali uz naznaku promjene vremena zbog prisutnosti visoke naoblake. Kao zanimljivost možemo istaknuti da je posljednji put u Rijeci ovako sunčano bilo 8. siječnja, što je ujedno i jedini dan u siječnju u kojem je sunce dominiralo.

Iako je vedro, širi prikaz satelitske snimke otkriva da ne treba prijeći neku veću zračnu udaljenost da bi se stiglo do oblaka zbog spuštanja doline s hladnom frontom sa sjeverozapada Europe, koja je stigla do Alpa.
O njoj smo već sve napisali,

Samo ukratko ponavljamo, već od večeras mogućnost slabih oborina na riječkom području i u Gorskom kotaru. Sutra u prvom dijelu dana posvuda kiša, poslijepodne snijeg u Gorskom kotaru uz formiranje pokrivača. Snijeg može padati i na oko 500 m na riječkom području.

U noći na subotu razvedravanje, subota sunčana, a u prvom dijelu noći na nedjelju doći ćemo pod početak utjecaja nove plitke doline pa bi u Gorskom kotaru počele nove oborine u obliku snijega, a zatim se nastavile u obliku kiše. Na Kvarneru kiša, a pahulje pomiješane s kišom moguće su na oko 500 metara.
Ne očekuju se zamjetnije oborine, a već bi do jutra trebale prestati.

Tako se prognostički modeli nastavljaju poigravati s onima koji ih tumače. Još početkom tjedna sve je upućivalo na jednu konkretnu zimsku epizodu, a sve se promijenilo u samo 24 sata. No, ni to nije bilo dovoljno pa su se zadnji izlazi modela dodatno promijenili. Od zimske ciklone ostala je hladna fronta, a od mogućnosti konkretnijeg snijega u višim predjelima Rijeke samo mrtvo slovo na papiru.

Tako je južina ipak odlučila uništiti mogućnost snijega u noći na nedjelju. Jugo se odlučilo iskazati krajem dana te otpuhati hladnoću tako da će hladnije biti u subotnju večer nego u sitne jutarnje sate nedjelje. Ipak, u početku u višim dijelovima riječkog zaleđa moguće da se ukažu još pahulje pomiješane s kišom, odnosno u Gorskom kotaru snijeg koji potom prelazi u kišu koja se u prvo vrijeme može i lediti na tlu. Kasnije ujutro sa povratkom hladnoće prestaju oborine jer se dolina ekspresno povlači prema jugoistoku.

Sličan sadržaj