Nakon snažnih kiša, poplava, toplinskog vala – stigao Jebi

(Ichiro Banno/Kyodo News via AP)

Snažan tajfun Jebi ubio je najmanje devet ljudi u zapadnom Japanu dok je njih oko 340 ranjeno, izvijestila je u srijedu državna televizija NHK.

To je posljednja od vremenskih nepogoda koje su ovog ljeta pogodile tu zemlju, nakon snažnih kiša, klizišta, poplava i toplinskog vala koji je odnio stotine života.

Tajfun, čiji su snažni vjetrovi na mahove mjestimično dosezali gotovo 220 kilometara na sat, oštetio je velik broj imovine, uključujući i zračnu luku Kansai kod Osake koja će u srijedu ostati zatvorena. Područje Osake bilo je najteže pogođeno snažnom olujom što je rezultiralo velikim brojem oštećenih zgrada i krovova, polomljenog drveća, srušenih dizalica te oštećenih vozila.

Zračna luka Kansai, koja je izgrađena na umjetnom otoku, bila je poplavljena i zatvorena, a u njoj je ostalo tri tisuće putnika i nekoliko stotina zaposlenih jer je u most koji ju povezuje s kopnom udario tanker.

Putnici su, prema izjavama danim NHK televiziji, proveli noć na terminalima, bez struje ili klimatizacije.

Više od milijun domaćinstava bilo je u Osaki i okolnim područjima bez struje a otkazan je i velik broj letova te nekoliko željezničkih linija.

Tekst: HINA

Sličan sadržaj