Nakon vrele noći – vruća srijeda | Sutra još toplije

Otok Krk, Denis Hren

Prvi dio srijede protekao je u znaku sunčanog, čak i posve vedrog, te vrućeg vremena. Po kotlinama Like jutros je mjestimice bilo i magle, zbog velike koncentracije vlage u zraku. Protekla noć uz obalu je bila vrlo topla, a lokalno i neugodno vruća zbog fenskog efekta bure, kao npr. na području Dubrovnika gdje se noćna temperatura zraka nije spuštala ispod 29 °C, u Splitu ispod 27 °C, a na području Senja ispod 26 °C.

U sklopu polja povišenog tlaka zraka nad naš kontinent sa sjevera Afrike pristiže vrlo topal i vruć zrak, što za posljedicu ima i ekstremnu toplinu u dijelovima Europe, osobito zapadne, gdje dnevne vrijednosti temperatura zraka rastu i iznad 42 °C!

Vruć i suh zrak je i nad našim područjem, a to se najbolje vidi i po vrijednostima temperatura zraka izmjerenima u 14 sati. Prema službenim podacima DHMZ-a prednjači Senj s 35 °C, slijede ga Bakar, Krk, Opatija i Pazin s 34 °C, Mali Lošinj, Rab i Rijeka 33 °C, Crikvenica, Malinska i Otočac 31 °C, Gospić 30 °C, Crni Lug 28 °C, Delnice 27 °C te Parg 26 °C.

Temperature mora su osvježavajuće po ovim vrućinama, Krk 26 °C, Malinska i Rab 25 °C te Mali Lošinj 24 °C.

Sutra nas očekuje nastavak vrućine, koja će biti i još izraženija. Petak i subota unutrašnjosti zemlje donose ipak manje vruće vrijeme, dok uz obalu ostaje vruće, iako u petak uz jačanje bure na sjevernom Jadranu očekuje se za koji stupanj ugodnije vrijeme.

Sličan sadržaj