Neoguri dodatno oslabio: Donio obilniju kišu Japanu, a tijekom srpnja SAD-u i Kanadi hladnoću

reanalyzer-jul9

Tropski sustav Neoguri, nastavlja sa slabljenjem kako se približava glavnom japanskom kopnu, tj. otoku Kyushu. Početne prognoze govorile su o tajfunu 1. ili možda čak i 2. kategorije, no ništa slično nije se dogodilo. Neoguri je tropska oluja stalne brzine vjetra od 100 km/h, a ne tako davno bio je supertajfunom.

Razlog tom dramatičnom slabljenju je pojačan visinski vjetar koji je usporavao njegov daljnji razvoj, a zatim ga i potpuno oslabio. Međutim, prije slabljenja tajfun je poharao Ryukyu otočje na kojem je smrtno stradalo dvoje ljudi, a ozlijeđeno 30.

S približavanjem sustava Japanu pojačala se i kiša pa su južni dijelovi otoka Kyushua dobili i 50 mm kiše po satu.
Obilna kiša nastavit će se i dalje jer će se oluja premještati preko Japana sve do vikenda kada se očekuje njeno slabljenje i raspad.

Ne samo da djeluje na vrijeme u Japanu, što je i logično, Neoguri bi indirektan utjecaj mogao imati i na vrijeme u SAD-u i Kanadi. To je samo još jedna potvrda kako je na našem planetu sve povezano.
Ostaci Neogurija do sjevernoameričkog kontinenta neće sigurno doći, no snažna priroda ove oluje dovela je do lančane reakcije u kojoj je došlo do promjene toka mlazne struje, što će utjecati na vrijeme na cijeloj sjevernoj polutci.
Tajfun je uzrokovao ubrzanje sjevernopacifičke mlazne struje, prouzročivši da velika količina toplog i vlažnog tropskog zraka premjesti se u sjeverni Pacifik. To će dovesti do stvaranja snažne ciklone iznad Aljaske, kojoj će anticiklona nad zapadnim dijelom Sjeverne Amerike omogućiti spuštanje hladnijeg zraka sve do Srednjeg zapada, gdje će postojati još jedna snažna ciklona. Ta će ciklona odraditi ulogu usisivača te povući sa sjevera osjetno hladniji zrak.
Takav razvoj situacije rezultirao bi vrlo hladnom trećom dekadom srppnja na američkom Srednjem zapadu. Ovakvo kretanje mlazne struje identično je kretanju iz protekle zime kada se Sjeverna Amerika našla na udaru polarnog vortteksa. Ovo možemo nazvati ljetnim “polarnim” vorteksom, a sve što smo naveli vidi se na slici s naslovnice.

Sličan sadržaj