Nova istraživanja: Točke intenziteta tropskih ciklona se pomiču dalje od tropskih krajeva

15
Nove studije pokazuju da se posljednjih nekoliko desetljeća najviša točka intenziteta uragana i tajfuna počela udaljavati od tropskih krajeva.

Tropske oluje, uragani i tajfuni, poznati pod nazivom “tropski cikloni”, iako nikada nisu isti, slijede generalni uzorak. Gnijezde se u tropskim krajevima i migriraju prema polovima. Toplije vode im daju snagu i tako dostižu svoj maksimalni intenzitet, nakon čega se raspršuju dok klize prema dolje, ili dok se kreću preko hladnijih voda na sjeveru. Njihovu snagu i smjer određuje mjesto i vrijeme njihovog nastanka. Okolna vremenska obilježja imaju jak utjecaj na njih, a snagu crpe iz dubina oceana.

Tipično, najintenzivnije od tih oluja utjecale su na područja bliža tropima, donoseći sa sobom veći rizik. Na primjer, za tropske oluje i uragane na sjevernom Atlantiku, najrizičnija područja su Karibi, Meksički zaljev, te obala Atlantika na području jugoistočne Amerike. Prema tome, sjevernija obalna područja i atlantska Kanada manje su izloženi riziku.

Međutim, prema novim istraživanjima, situacija se mijenja. Nakon prikupljanja podataka iz proteklih 30 godina, otkriven je uzorak pomicanja intenziteta tih snažnih i opasnih oluja. Tim znanstvenika opisuje kako se regije u kojima ove oluje dolaze do svoje maksimalne snage sele dalje od tropa, i to po otprilike 53 km u sjevernoj, a 60 km u južnoj hemisferi u jednom desetljeću. Kako se cikloni pomiču, stvaraju se i novi rizici. Regije u blizini tropa u obje hemisfere biti će izložene manjem riziku, dok će rizik za sjevernija područja u sjevernoj hemisferi i južnija područja u južnoj hemisferi povećati.

Ta će promjena izložiti stanovništvo brojnim opasnostima koje su do sada uspijevali izbjeći. Manji rizik za tropske krajeve značiti će i umjerenije vrijeme u tim regijama, sa generalno manjim brojem oluja. No, i ta situacija ima svoje mane, a to je nestašica pitke vode za ljude koji žive bliže ekvatoru.

Možemo li to povezati sa klimatskim promjenama? Potrebno je više istraživanja za egzaktne razloge ovog trenda, no profesor meteorologije na IMT-u kaže da bi moglo doći do zagrijavanja oceana. Michael Mann, profesor sveučilišta u Pensilvaniji komentirao je tu izjavu rekavši da se takve prognoze čine vrlo vjerojatnima. „Znamo da klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom dovode do pomaka u određenim obilježjima atmosferske cirkulacije. Bilo bi čudno da ti pomaci ne utječu na tropske ciklone.“

Foto: theweathernetwork.com

Sličan sadržaj