Nova studija povezala ekstremnu kalifornijsku sušu s klimatskim promjenama

15394308755_717d2b4975_o

Nije baš jednostavno reći da je čovjek kriv za ekstremne vremenske prilike u svijetu. Ali, u novoj studiji iz SAD-a, uspjeli su povezati klimatske promjene sa ekstremnim vremenskim prilikama, tj. katastrofalnom sušom u Kaliforniji.

U Kaliforniji traje katastrofalna suša, jedna od njgorih koju je regija ikada iskusila. 80% područja je pod ekstremnom sušom ili gore od toga, a 60% ima najgore uvjete – izuzetnu sušu. U usporedbi sa prošlom godinom, 86% područja bilo je tek pod jakom sušom ili gore, ali nigdje nije proglašena iuzuzetna suša.

Najbolje se to vidi na prikazu suše prošle i ove godine s naslovnice (Richard Heim, NOAA/NCDC).

U normalnim uvjetima Kalifornija prima i dovoljno kišnih i dovoljno snježnih oborina, planinski vrhunci prekriveni su snijegom skoro cijele godine. Vode ima u izobilju i u urbanim sredinama i za potrebe poljoprivrede.

Stoga, gdje su nestale oborine?
Možda vam bude od koristi i ovaj tekst gdje smo pokušali dati odgovor na pitanje, zbog čega je došlo do zagrijavanja sjevernog dijela Pacifika.

Upravo i prema novoj studiji za sušu se okrivljuje greben anticiklone koji se pozicionirao nad Aljaskom i Britanskom Kolumbijom, blokirajući sustavima s Pacifika dolazak na sušom pogođena područja.
Događalo se da ta anticiklona oslabi i da nešto dođe, ali onda zbog suhe zemlje i veće količine nastajale su poplave.

Zaključak studije je da se ovakva situacija s anticiklonom danas ponavlja češće zbog emisije stakleničkih plinova, dok je u 19. stoljeću bila rijetkost, jer nije bilo onečišćenja. Ovakvi uvjeti danas se događaju 3 puta lakše i češće, u odnosu na početak 19. stoljeća. Ovo nije projekcija 100 godina unaprijed. Ovo se događa sada i jasan je pokazatelj da se klima promijenila, zaključuju sa sveučilišta Stanford.

Sličan sadržaj