Oblak nuklearne radijacije u siječnju bio nad Europom, uzrok nepoznat

Ovih dana duhove je uzbunila vijest o tome kako je nad Europom u siječnju zabilježen oblak radijacije. To je bio samo okidač za teoretičare zavjere i priče o ciljanom uništenju ljudskog roda. Nismo se poveli za ostalim medijima te samo prepisali što drugi hrvatski mediji pišu, već smo se baš bavili istraživačkim novinarstvom, iako nismo novinari po struci te odlučili vidjeti što kaže znanost.

Dakle, prošlog mjeseca je nad Europom zabilježena nuklearna radijacija, u manjim količinama, ali za razliku od mnogih drugih koji se bave nagađanjima, znanost ne zna uzrok tome.
Prvo je detektiran spoj jod-131, na granici Rusije i Norveške koji se proširio na neke europske zemlje, čime se odmah pokrenula pretpostavka da su Rusi napravili nuklearni pokus.
Znanstvenici međutim neslužbeno, u manjoj mjeri ostavljaju mogućnost nuklearnog pokusa, a u većoj mjeri nekontroliranog ispuštanja od strane farmaceutske industrije. Objašnjavaju to činjenicom da nuklearni pokusi ispuštaju veću koncentraciju radijacije.

Čim se radijacijska “iskra” dogodila u siječnju, nakon Norveške radijacija je zabilježena u Finskoj, Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, a do kraja siječnja i u Francuskoj i Španjolskoj. Na pitanje što su Norvežani čekali do veljače da bi to objavili, odgovoreno je kako je detektirana minimalna količina radijacije bezopasna za ljude koja nije bila vrijedna medijskog istupa.
Slično smatraju i francuski znanstvenici. Koncentracija spoja jod-131 bila je prisutna u minimalnim količinama osam dana, a sada se situacija posve normalizirala.

Zajedničko svima je činjenica da ne znaju što je moglo biti uzrok tome, ali se slažu da nuklearke i nuklearni pokusi stvaraju veću količinu radijacije, od ove koja se pojavila.
Također tvrde da je riječ o nedavnom ispuštanju, jer ovaj spoj u ovako malim količinama može opstati nešto više od tjedan dana. Činjenica da je samo ovaj spoj bio detektiran, otklanja mogućnost nuklearnog testiranja, jer se prilikom tih kemijskih reakcija oslobađaju različiti radioaktivni spojevi, a ne samo jod-131.

Upravo u siječnju bilo je nepovoljno vrijeme nad Europom pa je nemoguće doći do izvora radijacije, a razlog zašto se glavna sumnja usmjerava na farmaceutsku industriju je taj što se spoj jod-131 koristi u liječenju različitih oblika karcinoma.
U prilog tome ide i činjenica da se slično već dogodilo 2011. godine. Sve je bilo isto, čak i ista pretpostavka, da se radi o nuklearnom pokusu. Na kraju je utvrđeno da je došlo do ispuštanja spoja jod-131 u Institutu za izotope u Budimpešti, gdje je došlo do kvara na filteru.

Da bi se otkrilo što se krije iza ovogodišnjeg “curenja” u pomoć su stigli i Amerikanci svojom letjelicom zanimljivog naziva WC-135. Već je sada prilično sigurno da će uzrok biti sličan onome iz 2011. godine te da je u javnosti nepotrebno stvorena panika, što su jedva čekali oni koji “od muhe rade slona” i prodaju novine bombastičnim naslovima.

Iako niti jedan od zabilježenih događaja nije opasan za zadravlje i okoliš, to ne daje pravo farmaceutskoj industriji da slične propuste ponavlja u budućnosti, jer idući put možda bude i štetno za ljude i okoliš.

Naslovna: Najveće koncentracije radijacije po odabranim zemljama s datumima mjerenja; Izvor: IRSN

Sličan sadržaj