Siječanj 2017. treći najtopliji siječanj u povijesti globalnih mjerenja

Siječanj 2017. službeno je ocijenjen kao treći najtopliji na Zemlji, otkako se vrše meteorološka mjerenja u 137 godina. Rezultati su to NOAA-e i NASA-e, a uzroke tome vide u ekstremnoj toplini na Sjevernom polu, kao i izrazito niskoj razini morskog leda na oba Zemljina pola.

NOAA: +0.88 °C iznad prosjeka za 20. stoljeće
NASA: +0.95 °C iznad prosjeka za 20. stoljeće

Ovi rekordi se blago razlikuju zbog različitih metoda vođenja evidencije ili računanja prosjeka, ali u jednom nema razlike: Radi se o trećem najtoplijem siječnju, nakon onih iz 2007. i 2016. godine, koji su bili topliji.

Iako je globalno bio u vrhu, siječanj po pojedinim područjima svijeta različito se manifestirao. Izrazito je toplo, što se može vidjeti i iz grafike na vrhu, bilo u većem dijelu Sjeverne Amerike te u Sibiru. Iako je bilo toplo, snijega nije nedostajalo. Na sjevernoj hemisferi zabilježen je šesti najveći snježni pokrivač od početka mjerenja.

Tome valja pridodati i rekordno nisku razinu morskog leda na polovima. Do sada je to bio samo slučaj s Arktikom, no u siječnju se neslavnoj statistici pridružila i Antarktika.

Znanstvenici već sada govore o 2017. godini kao jednoj od najtoplijih u knjigama, ali tek treba vidjeti hoće li se to i dogoditi.

Naslovna: ONajtoplija mjesta na Zemlji u siječnju; Izvor: NASA

Sličan sadržaj