Orkanska bura otrgnula s vezova trajekt i tanker, satima plutali morem

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, (MRCC Rijeka) izvijestila je da je danas je koordinirala u dvije akcije spašavanja plutajućih brodova koji su se zbog jakoga nevremena otrgnuli sa svojih vezova.

Prva dojava primljena je u 8.20 sati od Lučke kapetanije Split, odakle je javljeno o plutajućem trajektu na oko pola nautičke milje od obale. Radilo se o trajektu “Rabljanka” koji se otrgnuo s veza u trenu dok na njemu nije bilo posade i nakon nekontroliranog plutanja nasukao na plažu istočno od mjesta Arbanija.

“Pregledom brodske oplate iznad površine mora nisu utvrđena oštećenja trupa, a nije uočeno niti onečišćenje mora i morskoga okoliša. U dogovoru sa vlasnikom na trajekt su ukrcana četiri člana posade koji su uz nadzor djelatnika splitske Kapetanije trajekt odsukali vlastitim pogonom nakon čega su dalje prepraćeni u splitsku Luku gdje je trajekt privezan u 12 sati na vez Sveti Juraj, odakle se prvotno i otrgnuo. Djelatnici Lučke kapetanije Split provode očevid o uzrocima ove pomorske nezgode”, priopćili su iz Nacionalne središnjice, koja je danas imala još jedan identični slučaj.

Radi se o tankeru “Antonija” koji se pod orkanskim udarima bure otrgnuo s privezišta u luci Sustjepan, oštetivši pritom nekoliko susjednih plovila.

“Akciju spašavanja tankera naziva „Antonija“, luke upisa Dubrovnik, u vlasništvu hrvatske brodarske tvrtke vodili su djelatnici dubrovačke Kapetanije sa službenim plovilom naziva „Danče“ u koordinaciji sa Središnjicom te uz asistenciju Lučke uprave Dubrovnik koja je angažirala Brodospasov remorker naziva „Antares“. Tijekom same akcije spašavanja tanker je plutao bez nadzora, bez posade i srećom bez tereta do sredine kanala te je u nekoliko navrata udario i u spasilačke brodove. Tako je na brodu dubrovačke Kapetanije oštećena bočna pramčana zaštitna ograda i dio nadgrađa, slično kao i na Brodospasovom remorkeru, no unatoč tome akcija je uspješno okončana. Tanker je stabiliziran i uz pomoć lučkoga remorkera uzet u tegalj do privezišta broj 14 u Luci Dubrovnik, gdje djelatnici dubrovačke Kapetanije obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nezgode”, dodaju iz Nacionalne središnjice.

Izvor: Novi list
Foto: slatine-portal.com

Sličan sadržaj