Ostanete li večeras budni, ne propustite spektakl na nebu

suze sv lovre
Zaljubljenici u svemir i zvijezde i iz Hrvatske će u noći s četvrtka na petak moći gledati, uz uvjet da nebo bude vedro, spektakularnu kišu meteora – Perzeida, koja će poslije 130 godina svojim sjajem proparati nebo i Zemljanima prirediti nezaboravnu predstavu.

Perzeidi, poznati i kao Suze svetog Lovre, su meteorski roj kojemu je radijant-prividni izvor u zviježđu Perzeju. Traje dvadesetak dana, a najveći intenzitet učestalosti je 12. kolovoza. Javlja se kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa.

Ove je godine Jupiter svojom gravitacijom privukao oblak meteora, pa se u noći s četvrtka na petak očekuje rijedak maksimum, a predviđa se da bi mogao biti najljepši u posljednjih dvadesetak godina.
Nakon zalaska Mjeseca, u petak pred jutro, bi se trebalo vidjeti oko 200 meteora na sat, dok će se s petka na subotu moći vidjeti uobičajeni godišnji maksimum.

Predviđa se da će uvjeti za gledanje u Hrvatskoj biti povoljni, a gledanje se preporučuje nakon ponoći. No ipak se mora pobjeći dalje od gradova tj. ‘zagađenja svjetlom’.
„Druga polovica noći je bolja za promatranje, a pojava se prati golim okom te je bitno da imamo pogled otvoren na sve strane“, izjavio je voditelj Planetarija Tehničkog muzeja grada Zagreba prof. Ante Radonić.

Pojasnio je da postoji mnogo meteorskih rojeva, ali je ovaj takozvani ljetni roj koji dolazi iz zviježđa Perzej najpoznatiji.

“To su isključivo male čestice koje izgore u atmosferi, u takvim rojevima nema većih komada koji bi došli na površinu Zemlje nego izgaraju na visini od stotinjak kilometara. Oni sjajni ostavljaju jedan trag, poput dima, a to je ionizirani zrak koji ostaje kada meteor ulazi u atmosferu“, istaknuo je.

Radonić dodaje da su rojevi ostatak materijala koji su ostavili kometi kada su prošli kroz naš dio Sunčevog sustava.
“Kometi ostavljaju prašinu uz sublimiranje leda koji kometi imaju. U ovom slučaju se radi o kometu koji je otkriven u 19. stoljeću, a stoljećima je ispuštao takve čestice. Svaki put kada se zemlja približi stazi kometa naiđe na male čestice. Ponekad naiđe na čestice koje su tko zna kada ispuštene iz kometa“, kazao je.

Ističe da komet koji je prouzrokovao ovaj meteorski roj možemo očekivati tek u idućem stoljeću, za 130 godina. Međutim njegove su se čestice raspršile po cijeloj stazi kometa.
“Realno u Hrvatskoj možemo očekivati da ćemo vidjeti od 10 do 20 meteora na sat. Optimistične prognoze od 100 do 200 meteora su za idealne uvjete kada je prividni izvor meteora u zenitu.

Ipak nitko ne može predvidjeti pojavu pa su moguća iznenađenja”, rekao je Radonić.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj