Stručnjaci upozoravaju: “Temperature će rasti do 77 stupnjeva i dovesti do najgorih sukoba i kriza u povijesti”

Tan2014-5-6_21235820_0-620x350
Rekordne temperature zabilježene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije mogle bi biti samo najava pravog “pakla na zemlji” koji tek dolazi, upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše Washington Post, u desetljećima koja dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživjeti, kao i ostale posljedice globalnog zatopljavanja.

Ako se to dogodi, sukobi i izbjegličke krize bit će mnogo teže od onih kojima svjedočimo danas, kazao je viši savjetnik UN-a za arapske zemlje Adel Abdellatif, koji godinama proučava utjecaj klimatskih promjena na Bliski istok.

“Nastave li temperature rasti, uslijedit će daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove kojima danas svjedočimo”, upozorio je Adel Abdellatif.

Rekordni toplinski indexi.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog ljeta zabilježeni rekordni toplinski indeksi (veličina koja je izračunata na temelju temperature zraka i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolici utvrđene dosad neviđene temperature od kada je mjerenja.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmjerena 52 stupnja, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu. Ta je mjerenja potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

Do 2090. u Perzijskom zaljevu će biti prevruće za život.

Lokalne vlade već su sada proglasile obavezne službene praznike zbog vrućina. Usprkos tome, brojni zaposlenici odlaze na posao jer jedino tamo imaju klima uređaje. Tijekom dana ulice glavnih gradova su potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje.

U časopisu Nature Climate Change nedavno je objavljeno da bi Perzijski zaljev mogao do kraja stoljeća ostati potpuno pust jer su simulacije na računalima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do 77 °C.

Ujedinjeni narodi predviđaju da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapskih zemalja do 2050. godine mogao porasti na čak 600 milijuna, što će dodatno otežati ionako pretešku situaciju.

Izvor: index.hr
Foto: AP/Tanjug

Sličan sadržaj